A főispán szerint meg kell változtatni a Horn Gyula sétány nevét

A főispán szerint meg kell változtatni a Horn Gyula sétány nevét.

A Budapesti Kormányhivatal szerint jogszabálysértő, hogy Horn Gyuláról neveztek el sétányt a XIII. kerületben. Sára Botond főispán felkérte a Fővárosi Közgyűlést, hogy a fennálló jogszabálysértő helyzetet 30 napon belül szüntesse meg, vagyis nevezzék át a sétányt. Az erről szóló határozatot Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke posztolta a Facebookon.

Novák másodszor fordult a kormányhivatalhoz az ügyben. Először azt a választ kapta, hogy „törvényességi felügyeleti intézkedés nem tehető”, de másodszorra törvényességi felhívást bocsátott ki a kormányhivatal. Sára Botond a mostani határozatában a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényre hivatkozik, aminek a 14. § második bekezdése szerint közterület vagy közintézmény nem viselheti:

a) olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, vagy

b) olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal.

A sétány elnevezését az önkormányzat kezdeményezte, a Közgyűlés tavaly júniusban döntött arról, hogy a rendszerváltás utáni miniszterelnökről nevezik el.

loading...