Nem lesz jó vége: Hatalmas csörte az amerikai nagykövet és Szijjártó Péter között

Amerikai nagykövet
Amerikai nagykövet

Nem lesz jó vége: Hatalmas csörte az amerikai nagykövet és Szijjártó Péter között.

Folytatódik a diplomáciai adok-kapok az Egyesült Államok hétfőn közzétett jelentése miatt, amelyik megállapította: Magyarországon súlyos problémák vannak az emberi jogokkal.

Szijjártó Péter külügyminiszter egy videóban reagált a dokumentumra:

„hogy jönnek ők ehhez?”

– kérdezte, felháborítónak és megdöbbentőnek nevezve a megállapításokat, idézi a Telex.

David Pressman budapesti amerikai nagykövet a Twitteren üzent Szijjártónak. „Ismerős helyzet”, szerinte a Kreml is hasonlóan utasította vissza az oroszországi emberi jogok megsértését érintő bírálatokat.

Az Egyesült Államok új budapesti nagykövete, David Pressman szeptember elején érkezett Magyarországra. A magyar kormány a diplomáciai protokolltól eltérve nem államtitkári, hanem csak főosztályvezetői szinten fogadta őt.

A diplomatát még májusban jelölte nagyköveti posztra Joe Biden elnök. A szenátus 61-30 arányban szavazta meg kinevezését. Azaz az 50 ellenzéki republikánus szenátor közül is kapott 11 támogatót. Pressman a szenátusi meghallgatáson kijelentette, hogy „Magyarországon hanyatlik a demokrácia, és szembe kell nézni a magyar kormány feletti orosz befolyással”, és a kínai befolyást is aggasztó folyamatként említette.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...