Nagyszerű lehetőség a nyugdíjasoknak: így sokkal többet spórolhat

Gyanús üzenetet kapott egy magyar nő: feltöltötte.
Fotó: Ellenszel.hu

Korábban az Ellenszél írta meg, hogy a szalámik ára a többszörösére nőtt, a méretük azonban csökkent. Legalábbis az előrecsomagolt, vákuumos verzióké mindenképp. Tekintettel a kialakult helyzetre, a megszokottól eltérő módszereket kell találni a spórolásra. Mutatunk egyet, amely nagyszerű lehetőség a nyugdíjasoknak, de akár a fiataloknak is.

A megszokott 100g-os „tízdekás” szalámik leadták az egyharmad súlyukat. Ezt kedves gesztusként is értékelhetnénk, hiszen a magyar húsipar vigyáz rá, hogy ne hízzunk el. Valahogy mégsem az óvó szándék az első, amire gondolunk egy jóval drágább, de a megszokottnál lényegesen kisebb szalámi megvásárlásakor.

Mi lehet jó lehetőség a nyugdíjasoknak élelmiszerek vásárlásakor?

Elterjedtek mostanság a közösségi megosztáson alapuló internetes alkalmazások és közösségi csoportok. Tekintettel arra, hogy Magyarországon az áremelkedések túlmutatnak az európai átlagon, muszáj ehhez alkalmazkodni. Ha a Fidesz-kormány szociális támogatására számítanak a magyar idősek, az olyan, mintha csak a sült galambot várnák.

Fontos, hogy nincs egyedül az a nyugdíjas, aki már az élelmiszert is nehezen tudja megvenni. Éppen ezért érdemes változtatni a fogyasztási szokásokon, és a kis kiszerelés helyett nagyobbat venni. A csavar most következik: nem egyedül, hanem másokkal együtt.

Vegyük példának az alábbi szalámit, ami szarvashúsból készül, minőségi, ízletes (teszteltük.) A márkáját kitakartuk, mert nem az a cél, hogy magát a terméket reklámozzuk. Aki keresi, a Lidl-ben úgyis rálel. A teljes rúd 1790Ft-ba kerül.

Lehetőség a nyugdíjasoknak a spórolásra. Egy rúd szalámi.
Fotó: ellenszel.hu

 

1790Ft-ba kerül.
Fotó: Ellenszel.hu

Egy 400g-os szalámit aligha tud megenni egyedül egy fő. Főleg kenyérrel vagy zsemlével. Ha azok a nyugdíjasok, egyedülállók, megváltozott munkaképességűek közösen vásárolnak, máris megfizethetővé válnak az élelmiszerek. A példaként felhozott termék esetében, ha 10dkg-ot venne belőle valaki, 449Ft-ot kellene fizetnie.

Egy előrecsomagolt szalámi már nem 10 dkg-os, hanem 7-8 dkg. Közel ezer forintba kerül. Az alábbi fotó a Wolt Market nevű élelmiszerbolt kínálatába ad betekintést. A márkákat itt nem takarjuk ki, mert többféle is látható, tehát nem egy termékre akarjuk felhívni a figyelmet.

10-ről 7dkg-ra csökkentek a szalámik.
Fotó: Wolt.hu
  • A fenti szalámiknál (ha 1000 ft-os átlagárral és 7 dkg-os kiszereléssel kalkulálunk) 142 Ft-ba kerül egy dkg.
  • Ha a szarvasból készült szalámit 4 felé osztják a szomszédok/családtagok, stb, akkor 44 Ft-ot kell fizetni dekánként.

Van különbség? De van ám! Ugyanez igaz lehet több olyan élelmiszerre, amit nagyobb kiszerelésben megvásárolva harmad- vagy akár negyed annyiért megkapunk. Ha összeáll egy közösség, akik összedobják a pénzt, egy nagy bevásárlás alkalmával több ezer forintot spórolhatnak. Ez egy lehetőség a nyugdíjasoknak, diákoknak, bárkinek, akire keményen lesújtott az infláció.

Egyéb ötletekért, gazdaságos főtt ételekért látogasson el az EllenLábas nevű társoldalunkra, ahol számos receptet talál videókkal!

loading...