Nagyon erős sarki fény volt látható tegnap éjszaka Magyarországon

Olyan erős volt a sarki fény, hogy amellett, hogy szabad szemmel is látható volt, még a Duna vízfelszíne is visszatükrözte.

Nem mindennapi pillanatokat rögzített az Időkép webkamerája a Pilisből, szinte pontban éjfélkor.

Szerdán késő este egy 2-es erősségű geo mágneses vihar érte el a földet, amely miatt idén már harmadik alkalommal lehetett Magyarországról is szabad szemmel megfigyelni a sarki fényt.

Az Időkép kiemeli: a fényhatás most olyan erős volt, hogy még a Duna vízfelszíne is visszatükrözte. Ezt kapta lencsevégre Prédikálószéken üzemelő webkamerája.

A sarki fényt a Napból érkező töltött részecskéknek Föld mágneses mezejével létrejövő kölcsönhatása okozza. Az ütközések során a részecskék energiája elektromágneses sugárzás formájában szabadul fel, ezt látjuk sarki fényként. A jelenség jellemzően a Föld mágneses pólusai közelében figyelhető meg, erősebb geomágneses viharok alkalmával azonban időnként a sarkoktól távolabb, így Magyarországról is láthatóvá válik.

Korábban egy magyar nő készített bámulatos fotókat

Egészen különleges, friss képsorozattal lepte meg a közönséget egy magyar lány a sarki fényről. 10km-es magasságból fotózta le.

Vasárnap késő este felvillant a sarki fény Magyarországon is. Olyan intenzív geomágneses vihar érte el a Földet, hogy az alacsonyabb szélességeken is megfigyelhető volt az északi jelenség.

Barna Viktória, az Időkép Alaszkában tartózkodó észlelője varázslatos képeket készített a sarki fényről, miközben a repülőn ült.

Egészen különleges, friss képsorozattal lepett meg minket a távoli Alaszkában tartózkodó honfitársunk, Barna Viktória, aki a sarki fényt repülőgépről, 10 km-es magasságból (is) lefotózta. Köszönjük szépen minden nézőnk nevében! – mutatja be az Időkép a fotókat.

A képek ide kattintva érhetők el.

loading...