Kellemetlenül kezdődhet az újév a Fidesz számára

Kép forrása: Reuters

A Fidesz néppárti tagságát márciusban függesztették fel, miután a Soros-Juncker plakátkampány kiélezte a konfliktust a pártcsaládon belül. A kormány azóta többször is azt kommunikálta, hogy maga a Fidesz kérte a felfüggesztését a vita rendezéséig.

Az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője, Manfred Weber egyértelműen arról beszélt, hogy ellenzi a Fidesz visszafogadását a pártcsaládba. A német Spiegel szerint Weber világos véleményt mondott az ügyről:

A Fidesz és Orbán Viktor nem használták ki az lehetőséget arra, hogy tisztázzák magukat azokban az ügyekben, amik a párt tagságának felfüggesztéséhez vezettek.

A felfüggesztéssel együtt a Néppárt egy háromfős, „bölcsek tanácsa” nevű testületet küldött Magyarországra Herman von Rompuy volt Európai Tanács-elnök vezetésével, hogy közelebbről megvizsgálják a Fideszt ért kritikákat.

A bölcsek jelentése a következő hetekben készül el, a Fidesz sorsáról hivatalosan a következő néppárti kongresszuson döntenek, február elején. A Néppárt új elnöke, Donald Tusk a zágrábi kongresszuson – amin a Fidesz nem vehetett részt – azt mondta: semmiképpen nem szabad átengedni a biztonság és a rend ügyét a populistáknak és autokratáknak.

Február elején tehát, (nyilván a Fidesz sorsáról döntő kongresszus után) a Fidesz majd eldönti, hogy érdemesnek találja-e a Néppártot arra, hogy továbbra is tagok maradjanak.

loading...