A nyugdíjasok nagyon figyeljenek: itt az eddigi legdurvább csalás

A betörők korszaka véget ért.
Fotó: ellenszel.hu - képünk illusztráció

A nyugdíjasok különösen veszélyeztetett célcsoport a legújabb internetes csalásnak. Ezt a fajta módszert a bűnözők furmányosan használják, még azokat is átverhetik vele, akik egyébként odafigyelnek.

A nyugdíjasok könnyen áldozatul eshetnek

Az internet fejlődésével együtt járó előnyök mellett sajnos megjelentek olyan kockázatok is, amelyek különösen érzékeny csoportokra, például a nyugdíjasokra, veszélyt jelentenek. Az egyik ilyen fenyegetés az internetes csalások, ahol álnok módon használják fel a bankok nevét, hogy az áldozatokat megtévesszék. Ebben a cikkben részletesen elemezzük, hogyan működnek ezek a csalások és miként védekezhetünk ellenük.

A legújabb csalás a Google segítségével szedi áldozatait

A nyugdíjasokra utaznak a csalók.
Képünk illusztráció, amely egy előállítást ábrázol.

A csalók ügyesen manipulálják a Google keresőt, hogy az első találatok között jelenjenek meg. Amikor valaki egy bank nevét keresi, például, ha valaki a Raiffeisen Bank szót írja be, a találatok között nem mindig a bank weboldala jelenik meg. Helyette a csalók által létrehozott, megtévesztésig hasonló, Raiffeisen-re hasonlító felület fogadja a gyanútlan internetezőt. (Ugyanez persze az OTP, MKB, stb. bankok esetén is veszélyforrást jelent, a Raiffeisen csak egy példa.)

A csaló hirdetések általában hiteles módon jelennek meg, mintha a valódi banktól származnának. Az átlagfelhasználó könnyen beleeshet a csapdába, és rákattint a hirdetésre, hiszen azt gondolja, a bank hivatalos oldalára jutott. Ám valójában egy adathalász weboldalra irányítják át, ahol az illetéktelenek könnyen hozzáférhetnek az áldozat személyes és pénzügyi információihoz.

Azt hiszi az áldozat, hogy belépett a netbankjába. Még az érkező SMS kódját is beírja, ezzel teljesen kiszolgáltatva magát a csalóknak.

A nyugdíjasok a csalók új áldozatai.

A bank nem fizet, széttárja a kezét, ha áldozattá válunk

Nemrégiben Magyarországon történt, hogy a fent ismertetett csalás áldozatai szerették volna megtéríttetni a bankkal a kárukat. Nem jártak sikerrel. 2,4 milliót emeltek le a számlájukról így a csalók.

Mit tehetnek a nyugdíjasok, hogy megelőzzék a bajt?

Mindig ellenőrizzék a webcímet, és győződjenek meg róla, hogy a böngésző címsorában valóban a bank hivatalos oldala látható. Ne a Google keresőjéből érjék el a netbankot, hanem a böngésző címsorába írják be a bank hivatalos weboldalának címét, és ott jelentkezzenek be! Ezzel teljesen elkerülhetik az áldozattá válást. Bővebb tanácsok itt olvashatók.

Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide!

loading...