A finn képviselő kipakolt a Fideszről: elmondta, mi az igazság

A finn képviselő Petri Sarvamaa és Orbán Viktor.
fotó: ellenszel.hu

Az RTL.hu-nak adott interjút Petri Sarvamaa finn képviselő, (néppárti) aki néhány éve Orbán szemébe mondta, hogy mi történik, ha folytatja az ámokfutását. Ezúttal kendőzetlenül pakolt ki a csatornának arról, hogy mi is történik most a Fidesszel Európában.

A finn EP-képviselő most petíciót indított a magyar kormány uniós szavazati jogának elvételéért az Európai Tanácsban, amelyet rekordszámú képviselő írt alá. A jövő héten pedig akár már el is fogadhatja az Európai Parlament a petíció követelését.

Részletek az interjúból, idézzük a finn képviselő mondatait:

12 éve dolgozom az Európai Parlamentben, öt éve foglalkozom a jogállamisággal. Teljesen tisztában vagyok azzal, miért vannak egyeseknek fenntartásaik a petícióval kapcsolatban.

Viszont őszintén úgy hiszem, hogy hamarosan kifutunk az időből. Nem akarok túl közeli párhuzamot húzni, de sok szempontból Európa most ott tart, ahol az 1930-as évek második felében tartott. Tudom, hogy ez erős állítás, de számos akadémikus és elemző egyetért velem.

Biztos vagyok abban, hogy Európa tele van olyan állampolgárokkal, akiknek nem igazán tetszik az indítványom. Viszont szeretném hangsúlyozni, hogy nem azért indítottam a petíciót, mert nem értek egyet azzal, ahogyan Magyarország szavaz a Tanácsban. Azért indítottam, mert Magyarország túszul ejtette a többi 26 tagállamot azzal, hogy megvétózta többek között az Ukrajnának nyújtott segélyt, valamint a szankciókat. Közben pedig folyamatosan megszegi a jogállamisági követelményeket.

Petri Sarvamaa

Azt is látom, ahogy jelenleg a magyar kormány a korábban visszatartott, most folyósított tízmilliárd euróval példálózik. Azt állítják, hogy ez bizonyíték arra, hogy minden oké Magyarországon, és nincs semmilyen követelmény, amit megszegnének.

De ez egy egyszerű kitaláció: ne feledjük, hogy még mindig be van fagyasztva nagyjából 20 milliárd euró, ennek jelentős része a jogállamisági követelmények teljesítetlensége miatt.

Ugyebár a jogállamisági eljárást ugyanezen cikkely első pontja alapján kezdeményezték. Korábban mindenki úgy vélte, hogy ez sehova se fog menni, hiszen Lengyelország a magyarok pártját fogta, ám mégis sikerült elindítani. A második pont pedig azt is kimondaná, hogy a követelmények megszegése „súlyos és hosszantartó” egy ország esetében, és megerősítené az EU álláspontját az ügyben. Éppen ezért úgy gondolom, hogy ennek a petíciónak tényleg lehet súlya, lehetnek következményei.

Van hasonlóság a Fidesz és a nácik narratívája között

A finn képviselő szerint van hasonlóság a Fidesz és a nácik között.
Kép forrása: MTI

A párhuzam, amit nagy merészen fel merek állítani, a következő: ha megnézzük a Fidesz narratíváját az évek alatt, főleg a választások előtt, akkor tényleg találunk némi hasonlóságokat a nácik narratívájával.

Hiszen mindig van egy nagy ellenség, akit le kell győzni, mert fenyegeti a nagyszerű, történelmi, büszke magyar népet. Ez az ellenség pedig Brüsszelben van. Ezért aztán kidekorálják az utcákat Merkel, Soros, most pedig von der Leyen és a fiatalabb Soros képével, újra és újra. Ez a masszív propagandagépezet azt akarja elérni, hogy a magyarok azt higgyék: az EU többi része az ellenség.

Közben viszont Magyarországon egyre kifinomultabban működik a korrupció, egyre nehezebben lehet nyomon követni, és azt is kifundálták, hogyan vonjanak meg pénzeket az ellenzéki vezetésű városoktól. Az állami struktúrák az élet minden területére betörnek: az iskolákba, az egyetemekre, a városi tanácsokba, a közélet minden szegletébe.

A teljes interjút az RTL.hu oldalon olvashatod el. Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide!

loading...