Az Orbán-kormány megsemmisítené a szakszervezeteket

Fotó: Ellenszel.hu

Meg akarja semmisíteni a szakszervezeteket az Orbán-kormány, hogy alacsonyan tarthassa a magyar dolgozók bérét – véli a DK.

Ki akarja végezni a magyar közalkalmazottak szakszervezeteit az Orbán-kormány legújabb törvényjavaslata. Ez megtiltaná a munkáltatóknak, hogy a dolgozók kérésére átutalják a tagdíjakat. Tagdíjak nélkül a szakszervezetek nem tudnak működni, így nem tudnak küzdeni az általuk képviselt dolgozók béremeléséért. Erről Nemes Gábor, a DK szakszervezeti és foglalkoztatási szakpolitikusa ír közleményében.

A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány továbbra is szégyenteljesen alacsonyan akarja tartani a magyar közalkalmazottak bérét. Ezért akarja megsemmisíteni a szakszervezeteket. Az orbáni infláció, a folyamatos megszorítások és áremelések miatt ugyanis egyre nehezebben jönnek ki hó végéig a fizetésükből a magyar dolgozók, emiatt nőhet a szakszervezetek tagsága, támogatottsága.

Az erős szakszervezetek pedig sokkal jobb alkupozíciót képviselnek, ezért fél tőlük az Orbán-kormány. A Demokratikus Koalíció követeli, hogy az Orbán-kormány azonnal vonja vissza a szakszervezetek megsemmisítését célzó törvényjavaslatot. A Dobrev Klára vezette szociáldemokrata Árnyékkormány készen áll arra, hogy a kormányváltás után a szakszervezetekkel együttműködve emelje a béreket és letörje az orbáni inflációt, hogy ne az árak, hanem a fizetések és a nyugdíjak emelkedjenek – zárja közleményét Nemes Gábor.

Az Orbán-kormány eddig sem becsülte a szakszervezeteket. Jelenleg Dobrev Klára és az Árnyékkormány folyamatos kapcsolatot tart fenn az érdekképviseleti szervekkel. Erről az Ellenszél itt írt korábban.

loading...