A kutya a leghűségesebb barát

Aki szereti a kutyákat, pontosan tudja, hogy a szeretetük a gazda iránt feltétel nélküli, vagyis az életük árán is megvédenék őt. A legtöbb ember életében van vagy volt legalább egy olyan karizmatikus kutya, akivel ezt megtapasztalta, a szerencsésebbek pedig az életük részévé teszik a kutyák okozta örömet. 

 

A kutya nevelése a gazdán múlik

 

A kölyökkutya az új családjába kerülve viszonylag gyorsan szocializálódik. Ha következetesek és türelmesek vagyunk vele, megtanulja, hogy mit lehet, és mit nem. A családunkat a falkájának fogja tekinteni, és örül annak, hogy befogadtuk őt. A kutyánkkal sok időt kell tölteni, sok foglalkozást igényel a nevelése. A nevelés fortélyait megtanulhatjuk szakkönyvekből, hiszen számos etológus és tréner leírta a több évtizedes tapasztalatait. 

 

Érdekes, kutyákról szóló olvasmányok a Mai-Könyv.hu webáruházban megrendelhető, népszerű szerző Ceasar Millan könyvei, aki egész fiatalon már kutyafalkát tartott. Amit a falkától tanultam című könyvében arról ír, hogy ő mit tanult ezektől a különleges állatoktól. Művében azonban őszintén vall a magánéleti válságairól és arról, hogyan küzdött meg a legnehezebb élethelyzetekkel is, s mindezt hogyan köszönheti a kutyáinak. 

 

A kutya gondozása, ápolása

 

A kutyák neveléséről, gondozásáról rengeteg kiadvány kapható. Szinte minden fajta speciális igényeiről találunk szakirodalmat, amelyek segítenek a kutyánk megismerésében. A kutyákra jellemző betegségeket is ismernünk kell, hiszen a kutyatartás felelősséggel jár. Nagy baj esetén természetesen állatorvoshoz fordulunk, a kisebb problémákat viszont meg kell tudnunk oldani. Segíthet nekünk ebben a Kutyák – fajták, gondozás, nevelés című kiadvány vagy Csányi Vilmos, híres etológus kiadványai. 

 

Kutya és a kisgyermek kapcsolata

 

A kutya a gyermekek életében is fontos. Azok a gyerekek, akik kiskorban megtapasztalják a kutya iránti szeretetet, empatikus felnőtté válnak. A kisgyermek szaladgál, labdázik, játszik a kutyával, s ez mindkettejük számára jó szórakozást jelent. Közben azonban kialakul bennük egy nagyon erős kötődés. A gyermek megtanulja, hogy gondoskodni is kell egy állatról, és megtapasztalja, hogy milyen a kutya feltétel nélküli szeretete. Persze ehhez fontos, hogy a kutyával a család jól és következetesen bánjon. Ezért is ritka az, hogy a családi kutya bántaná a kisgyermeket, hiszen őt is falkatagnak tekinti, akit meg kell védenie. 

 

Napjainkban gyakori, hogy a családok menhelyről mentenek meg egy felnőtt kutyust, ami nagyon szép gesztus, hiszen az állat új lehetőséget kap a boldog életre. Kisgyermekes családoknál azonban nem ez a legjobb megoldás, ugyanis ez a kutya már lehet, hogy traumatizálódott, csalódott az emberekben. Nehezebben fog újra, feltétel nélkül kötődni, tehát kisgyermek mellé inkább kölyökkutyát érdemes venni, aki a gyermekkel együtt nő fel. 

 

A kutyatartás tehát nemcsak hobbi, hanem egy életforma is, ami sok örömmel, ugyanakkor felelősséggel is jár. Így legyünk tájékozottak a fajta igényeivel, jellemzőivel, gondozásával kapcsolatban.loading...