Biztonságban a lakásban időskorban is

Amikor idősebb családtagunk gondozásra szorul, biztonságossá kell tenni számára a környezetet. A beteggondozás során figyelembe kell vennünk, hogy hol lehet veszélyforrás. Mivel a gondozott még mozgásképes, vagyis járóbeteg személy, aki egészségromlása miatt fokozott balesetveszélynek van kitéve, gondoljuk végig, hogy a lakásban hol lenne érdemes a közlekedését biztonságosabbá tevő eszközök (kapaszkodók, korlátok) elhelyezése.

 

Hogy ne kísértsen az elesés réme

 

Az idős emberekre leselkedő legnagyobb veszélyforrás az elesés. Az elesések legnagyobb százalékban a fürdőszobában történnek meg. Éppen emiatt praktikus az Értéksziget csúszásmentes tusolószék kínálata. A nagy teherbírású, gumitalpakkal ellátott tusolószék biztonságosan, könnyen használható. Két oldalán kapaszkodókkal ellátva garantálja a biztonságos leülést és felállást.

 

Az Értéksziget vény nélküli, prémium minőségű otthonápolási és beteggondozási gyógyászati segédeszközöket forgalmaz. Megrendeléseiket gyorsan, pontosan és megbízhatóan teljesítik.

 

Az idősek csontjai könnyen törnek és nagyon nehezen gyógyulnak. Egy combnyaktörés pedig nagyon hosszú lábadozási idővel, akár még végzetes következményekkel is járhat.

 

Éppen ezért, tisztában kell lennünk a gondozott mozgáskoordinációjával, esetleges mentális és látásproblémáival. Ennek tudatában, az ő szemével nézve kell végigmennünk a lakáson, és kiszűrni minden veszélyforrást.

 

Biztonságban a lakás minden szegletében

 

Tekintettel az esetleges tűzesetekre, a konyhában érdemes tűz- és füstriasztót beszereltetni. Érdemes ügyelni arra is, hogy minden eszköz biztonságosan “kézre álljon”, ne kelljen utánuk hajolgatni, vagy ne a szekrény tetejéről kelljen elővenni.

 

Ellenőrizzük, hogy a szobában lehetőség legyen a bútorokban való megkapaszkodásra. Kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a járókerettel, illetve rollátorral közlekedő betegek is elférjenek a bútorok között. (Ezen eszközök szélessége: 50-60 cm). Praktikus a csúszásgátló szalagok elhelyezése a szőnyegek alatt.

 

A fürdőszobában célszerű kapaszkodókat és csúszásgátlókat elhelyezni. A vécémagasító roppant praktikummal bír azoknak a csípőbetegeknek, akik bár még képesek önállóan a toalettre menni, de már nem tudnak olyan mélyre ülni, ahol a WC ülőkéje van.

 

A lakás minden helyiségében ellenőrizni kell a világítást. Fontos, hogy minden jól belátható legyen, főképp a gondozott által leggyakrabban használt útvonalakon. A fürdőbe való kijutáshoz szereljünk fel éjjeli fényt is.

 

Ha mégis megvan a baj…

 

Észszerű beszerezni valamilyen orvosi segélyhívót, amit a gondozott szükség esetén értesíthet. Praktikus olyan megoldást választani, ahol csak egyetlen gomb megnyomására van szükség. Ezenkívül célszerű a beteg számára jól látható helyen egy olyan listát elhelyezni, amin a probléma esetén felhívható, közelben lévők telefonszámai vannak.

 

Szeretteink biztonsága a legfontosabb. Épp ezért kellő alapossággal gondoljuk át akár a lakás átalakítását is.loading...