IDEA: Mikropárt lett az MSZP-ből, önállóan három ellenzéki párt jutna a parlamentbe

IDEA: Mikropárt lett az MSZP-ből, önállóan három ellenzéki párt jutna a parlamentbe
Kép forrása: MTI

Az IDEA Intézet felmérése azt mutatja: Mikropárt lett az MSZP-ből. Önállóan csak három ellenzéki párt tudna bejutni a parlamentbe.

Az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik együtt nem éri el az 5 százalékot. Ilyen még nem volt, ez új politikai helyzetet teremt.

Lényeges, érdemi változások nem történtek az elmúlt hónapban a pártok támogatottságában, történtek azonban önmagában nem szignifikáns, de egy irányba mutató ellenzéki belső mozgások. Négy, egy-két százalékos támogatottságú, ún. mikropárt jött létre az elmúlt hónapok során. Valós támogatottsággal csak a DK, a Mi Hazánk és Momentum bír.

A korábbi politikai-kutatói tapasztalatok azt mutatják, hogy ha egy párt elér az 1–2 százalékos támogatottsági sávba, onnan nehéz, lényegében lehetetlen a visszakapaszkodás

– írja az IDEA Intézet a 2023. február 25. és március 16. között készített reprezentatív közvélemény-kutatásának eredménye alapján.

Az IDEA Intézet azt írta, hogy a Fidesz támogatottságvesztése megállt a teljes, választókorú népesség körében. A pártra 2023. március folyamán a választókorú népesség 29 százaléka szavazna. A legszűkebb, ugyanakkor legaktívabb választói rétegben, a biztos szavazó pártot választóknál sem történt változás: a Fidesz támogatottsága továbbra is 48 százalék.

Az ismeretlen preferenciájúak aránya ugyanakkor megint emelkedett 2 százalékponttal, így már 38 százalékon áll. Az IDEA Intézet mérései alapján 2019. január óta ez a legmagasabb adat ezen a területen. Ez a társadalom politikától való távolságtartására, politikai elidegenedésre utal.

Az ellenzéki oldalon, 2023 februárjához képest elhanyagolható, ugyanakkor egy irányba mutató választói mozgás történtek:

Az IDEA Intézet mérése szerint önállóan indulva három párt jutna be a parlamentbe: a Demokratikus Koalíció (12%), a Mi Hazánk (6%) és a Momentum Mozgalom (5%).

Az ellenzéki oldalon jelenleg parlamenti mandátummal rendelkező többi párt támogatottsága ugyanis azonosan 1–1 százalékpont, így messze állnak a bejutás lehetőségétől. A rendszerváltó MSZP, az LMP, a Párbeszéd, valamint a Jobbik – Konzervatívok helyzete jelenleg kritikusnak látszik a pártpreferenciák alapján.

Ezt mutatják a biztos szavazó pártot választók körében mért választottsági adatok is, hiszen a négy párt együttesen ér el akkora támogatottságot, mint a Momentum (7%). Viszont az öt párt együtt nem rendelkezik akkora választói felhatalmazással, mint a Demokratikus Koalíció önállóan. A DK (19%) mögött a Mi Hazánk következik 9 százalékos támogatottsággal.

Ebben a szűk választói szegmensben egyébként már a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is eléri a parlamenti bekerülés 5 százalékos szintjét (6%).

Az IDEA szerint a mutatók azt ábrázolják, hogy a magyar társadalom egyre jobban elfáradt a folyamatos pártcsatározások következtében, így a pártoktól való távolságtartás hónapról hónapra növekszik.

loading...