„A DK kormányzóképes párt” – interjú a Párbeszédből átlépő politikussal

Szabó Zsolt szigorúbb munkaügyi ellenőrzéseket követel.

Az ellenzéki pártok nem tudtak fejlődni, profitálni abból, hogy településeket vezetnek. Ez alól csak a DK a kivétel, itt látom azt a szervezettséget, ami a kormányzáshoz kell! – nyilatkozta az Ellenszélnek Szabó Zsolt dunaújvárosi alpolgármester, aki a Párbeszédből lépett át a Demokratikus Koalícióba.

Ellenszél: Miért lépett át a DK-ba a Párbeszédből?

Szabó Zsolt: Ha eddig nem is, akkor a negyedik kétharmad után biztosan elgondolkodik az ember azon, hogy az a szervezeti felállás, azok a víziók, amikkel az ellenzék rendelkezik, mennyire alkalmasak a rendszerváltásra. Én a választás után hosszasan beszélgettem és elemeztem a vereség okait, és ez alatt az egy év alatt azt kellett belátnom, hogy csak a DK rendelkezik vízióval a jövő Magyarországáról. A DK napról napra bizonyítja a kormányzóképességét, akár az Árnyékkormánnyal, akár az Európai Parlamentben!

El tudom képzelni, milyen telefonokat kapott a most már volt pártjából. Ön mégis csak elnökségi tag volt. Mi adta meg a végső lökést a döntéshez?

Ahogy mondtam, ez egy hosszú gondolkodási folyamat volt, nem voltak “lökések.” Azt viszont furcsának találom, hogy mindenki úgy értelmezi ezt a váltást, mintha a Rubicon egyik partjáról áteveztem volna a másikra. Miközben azt a nagyon fontos körülményt nem veszik figyelembe, hogy mindkét párt az orbáni rezsim leváltását tartja a legfontosabb céljának, csak az oda vezető utat látja másképpen. Nem arról van szó, hogy csalódtam volna a Párbeszédben, sajnálom, ha ezzel csalódást okozok azoknak, akik ellenzéki sárdobálást vártak tőlem, de erről nincs szó. Városvezetőként, a mindennapokban tapasztalom, hogy mekkora szervezettség és fegyelem kell egy nagyobb város irányításához. Képzeljünk bele, hogy ez mennyivel hatványozottabb, ha egy országot kell vezetni! Az ellenzéki pártok nem tudtak fejlődni, profitálni abból, hogy településeket vezetnek. Ez alól csak a DK a kivétel, itt látom azt a szervezettséget, ami a kormányzáshoz kell!

Most akkor Dunaújvárosnak két DK-s alpolgármestere van. Hogyan tudnak együtt dolgozni?

Ezt a mostani váltás előtt is láthatták az emberek, ebben semmilyen változás nem történt. Ráadásul abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mi itt a dunaújvárosi városvezetésben nem csak harcostársak, hanem barátok is vagyunk. Egy egyesület, a Rajta Újváros színeiben kaptunk bizalmat, az egyesületet nem érinti a döntésem. Mezei Zsolttal, aki a DK helyi elnöke, eddig is nagyon erős munkakapcsoltunk volt, ez most még szorosabb lesz. Más területekért felelünk, eddig is kiegészítettük egymást, amiből profitálni tud a város és a városlakók! Fontos az is, hogy az ország egyik legszervezettebb DK-s közösségének lehetek a tagja, ami Zsolt kitartó munkájának köszönhető!

Mit szólt a váltáshoz a város jobbikos polgármestere? 

Megértette a döntésem. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a pártpolitikai kérdéseket eddig is az egyesületen kívül hagytuk.  Ez sajnos országosan meglepő, de itt Dunaújvárosban ezt tudják az emberek. Dunaújvárost a teljes ellenzéki összefogás vezeti, és 2019 óta egy hangos szó sem volt köztünk, a helyi Fidesz nagy sajnálatára, akik viszont nagyon is szétestek. A városi szervezetük feloszlott, majd összevesztek a bizottsági helyeken is, egyik képviselőjük – éppen az egyik volt alpolgármester – ki is lépett a Fidesz frakciójából.  A Rajta Újváros! Egyesületben napi ügyekben nincs annak jelentősége, hogy melyikünk melyik pártcsaládhoz tartozik. A hivatalon belül mindannyian elsősorban dunaújvárosiak vagyunk, akik a városért teszünk. Legfontosabb feladatomnak továbbra is azt tekintem, hogy polgármester úr sikeres munkáját segítsem. Van és lesz is munkánk bőven, de jó érzés, hogy ebben a munkában számíthatok az új politikai közösségemre is!

A sértett pártok azzal vádolják a DK-t, hogy zsarolással, esetleg lehetséges pozíciókkal csábítgatják át más pártok politikusait. Önnel történt ilyen?

Azt határozottan elmondhatom, hogy nem csalogatott és főleg nem zsarolással. A “sértett párt” kifejezést pedig nagyon fájdalmas hallani, mert ugyan mitől sértettek?  13 éve láthatjuk, hogy az a politika, ami arról, szól, hogy az ellenzék egy része úgy akar szavazatokat szerezni, hogy más pártokat kritizál Orbán Viktor 2/3-os győzelméhez vezet. A nap végén együtt kell működnünk, ezért napközben is vigyáznunk kell egymásra. Baloldali és zöld fiatalként úgy látom, a DK-ban tudom a legtöbbet tenni a kormányváltásért, ez az egyszerű tény áll a döntésem mögött! Természetesen lehet kritizálni a DK-t és Gyurcsány Ferencet is, de a számok és a tények magukért beszélnek, hosszú ideje a DK az egyetlen párt, amelyik elvégzi a politikai házi feladatot, vagyis építi magát és kormányzóképes alternatívát ad az Orbán-rendszerrel szemben.

Mik az első tapasztalatai DK-s politikusként?

Egy nagyon befogadó és támogató közegbe érkeztem. Biztos vagyok, hogy nagyon sokat tudok majd tanulni és fejlődni DK-s politikusként. Személyesen is inspirál az a teljesítmény, amit Dobrev Klára nyújt árnyék-miniszterelnökként!

Ön szerint hogyan fog átalakulni az ellenzéki pártmezőny?

Nem az a kérdés, hogy hány és milyen párt jelenti majd az ellenzéket, hanem hogy szám szerint mennyi választópolgár. A legrosszabb úton járunk, ha a politika központi kérdésének a pártok vagy a pártvezetők vagy a parlamenti frakciók számát tekintjük. A szavazók száma az egyetlen fontos kérdés. Abban pedig biztos vagyok, hogy az ellenzéki oldalnak belátható időn belül több szavazója lesz, mint a NER-nek, hogy ezt hánypárttal éri majd el az ellenzék az másodlagos. A DK, ahogy a neve is mutatja azt képviseli, hogy az a helyes, ha a Fidesszel szemben egy tömb, egy befogadó, toleráns és egymásra vigyázó tömb áll, hogy ebben hány párt vagy egyesület, vagy szakszervezet vagy egyéb szervezet vesz majd részt, azt most még nem lehet megmondani.

2024-ben is demokrata marad Dunaújváros? Mennyi a Fidesz esélye a visszavételre?

A legjobb tudásom szerint szolgálom alpolgármesterként a városiakat. Nem volt könnyű dolgunk ebben a ciklusban, elég, ha a covid helyzetre, vagy az energia válságra gondolunk! Mi dunaújvárosiak ráadásul kemény leckét kaptunk a Fidesz rombolásából, amikor egy különleges gazdasági övezetnek nevezett lopással, évi 1,5 milliárdot vesznek ki a dunaújvárosiak zsebéből. Tehát ez a ciklus egy folyamatos válságkezelés, miközben a választók a 2019 előtti ciklussal hasonlítanak össze bennünket, amikor békében, nyugalomban, gazdasági fejlődés alatt lehetett dolgozni. Ma sajnos más világot élünk, de az egymást erő válságok ellenére is sikerült úgy dolgoznunk, hogy ezekből a válságokból a dunaújvárosiak a lehető legkevesebbet vegyék észre. Őszintén hiszem, hogy a város polgármesterét 2024 után is Pintér Tamásnak fogják hívni és a Rajta Újváros egyesület lesz többségben a közgyűlésben. Erre a 2022-es eredményeket látva helyben jó esélyünk van, de nekünk DK-soknak ezért még keményebben kell dolgoznunk!

Mi kell ahhoz, hogy az ellenzék újra nyerjen ott, például látva a Dunaferr problémáját?

Az ellenzéknek folytatni kell az eddig megkezdett munkáját. Számos helyi ügy volt, ami a fideszes városvezetés alkalmatlanságát bizonyította a városiaknak, ezeket a mostani városvezetés lehetőségeihez mérten kiigazította. A Dunaferr jó példája annak, hogy mit kell tennie az ellenzéknek helyben: jövőt és lehetőséget biztosítani az itt élőknek. Ugyanakkor a Dunaferr kapcsán mindig elmondom, hogy a legelső köszönet a dolgozóknak jár, akik a mostani nehéz időkben is életben tartják a gyárat. Háborús időkben nemzetgazdasági érdek az acélgyártás megőrzése, és ehhez Dunaújvárosban van meg a szaktudás és az infrastruktúra. A kormány évekig hagyta sodródni a céget, miközben mi folyamatosan tettük le nekik a javaslatainkat, ráadásul a helyi Fidesz támogatásával, hiszen egyhangúlag szavaztuk ezeket meg.  A kormány az utolsó utáni pillanatban lépett, sajnos kár volt eddig várni, mert még mindig nem látjuk a felszámolás végét.

Az Önkormányzat egy 2 milliárdos mentőcsomagot nyújtott a cégnek a felszámolás előtt, amiből béreket fizettek és alapanyagot tudtak vásárolni. A Dunaferrnek egy stabil tőkeerős tulajdonosra van szüksége, mi ezért mindent elkövetünk, és bárkivel hajlandóak vagyunk együttműködni. Határozottan képviseljük, hogy a teljes gyártási vertikumát meg kell maradnia, mert ez garantálja a cég és az ott dolgozók hosszú távú jövőjét. Regnáló városvezetésként, nem lufi kampányígéretekkel készülünk, hanem minden nap keményen dolgozunk a város fejlődéséért és a városiak jólétéért!

loading...