Gyorsan módosít a választási törvényen a Fidesz

időjárás

Gyorsan módosít a választási törvényen a Fidesz. Még az önkormányzati választások előtt módosítanak.

Egyéni képviselői indítvány formájában kerülne a parlament elé a választási törvény módosítása, amelyen már dolgoznak a Fidesz-frakcióban. Ezt mondta el a Mandinernek Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke.

Gulyás Gergely miniszter a legutóbbi kormányinfón jelentette be, hogy a kormány egy olyan módosító javaslaton dolgozik, amellyel megakadályoznák, hogy a jövőben a választásokon a jelölő szervezetek külföldről kapjanak kampánytámogatást. Ez most csak a pártok számára tilos. Mint Gulyás elmondta, a 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választás miatt „gyorsan kell lépni”.

A törvény lényege Kósa elmondása szerint az lesz, hogy csak magyar természetes személyektől – azaz sem külföldről, vagy magyar szervezettől nem – fogadhat el anyagi vagy egyéb támogatást minden olyan egyesület, párt, vagy egyéb szervezet, amely hivatalosan szeretne jelölő szervezetté válni valamelyik választáson.

Kósa elmondta: „úgy fair”, ha minden szereplő azonos feltételekkel indul a választáson. „El kell érni, hogy külföldiek anyagilag ne befolyásolják a voksolás folyamatát, ahogy olyan szereplők sem, akik bár nem alanyai a választójognak (például vállalatok, befektetők), mégis jelentős érdekeik fűződhetnek az választáshoz” – fogalmazott.

Kósa elmondta azt is, ha életbe léptetik az új szabályokat, azok betartását, ahogy a pártok esetén, az Állami Számvevőszék ellenőrizheti.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...