Idős emberek szenvednek magukra hagyva: egy nővér vallomása

Idős emberek szenvednek magukra hagyva. Rájuk ki nyitja majd az ajtót?
Képünk illusztráció.

A Fidesz-KDNP családbarátsága csak addig terjed, amíg a nagycsaládosok leszavaznak rájuk. Ösztönzik a gyermekszülést, de érdemi segítséget nem nyújtanak azoknak, akiket a gyerekeik faképnél hagynak. Idős emberek szenvednek magukra hagyva, rájuk csak a nővér nyitja az ajtót.

„Ki hoz majd neked idős korodra egy pohár vizet? Ki nyitja rád az ajtót?” – Ilyen és ehhez hasonló érvekkel jönnek a gyermeket tudatosan nem vállalóknak családos szülők. Nap mint nap megkapják azok a nők és férfiak, akik úgy határoznak, hogy nem kívánnak erre a világra gyereket hozni ezeket a kényelmetlen kérdéseket.

Ez történt a Gyermekmentes Övezet nevű Facebook-oldalon is, ahol egy mémet tettek közzé ezekről a végletekig elcsépelt kérdésekről.

Idős emberek magányosak, pedig van családjuk.

A hozzászólásoknál egyszer csak megjelent egy ápolónő, aki megválaszolta a kérdést. Íme:

„Na, mert a betegeimre a kórházban ki nyitotta rá az ajtót? Karácsonykor szarul mutattak a fa alatt és még pelenkázni se fogják, nyáron meg nem gondoljuk, hogy majd utánfutóra rakják nyaraláshoz… szóval mi, nővérek! Úgyhogy részemről ez így le is van zárva.”

Egy nővér vallomása.

Családbarát a kormány, de valami mégsem stimmel: idős emberek magukra hagyva

A családok elszigetelődtek egymástól. Nem az a lényeg, hogy kinek hány gyereke van, hanem hogy senki ne maradjon egyedül, magára hagyva. Az idős emberek helyzete, különösen ezekben a nehéz időkben nem egyszerű. Az Ellenszél beszámolt róla, hogy a múltkor egy 82 éves eladó szolgált ki minket. Miközben a hanyatló Nyugat nyugdíjasai azon gondolkoznak, hova menjenek nyaralni, a magyar nyugdíjas azt találgatja, hogy hova veszik fel dolgozni.

Mindenki ismer olyan időseket is, akik a kis nyugdíjukból segítik a családot, mert egyedül már nem bírják a hitelek mellett. Rájuk ki nyitja az ajtót? A gyorskölcsönös hölgy, aki hetente jár beszedni az uzsorakamatot? Vagy ahogy a nővér írta fentebb, a az ápoló, aki a család helyett is kicseréli a pelenkát?

Értjük és elhisszük, hogy valóban családbarát ez a kormány, de mégsem stimmel valami. Idős emberek szenvednek magukra hagyva. Levette róluk kezét az állam, a szociális ellátórendszer, a családjuk. Nem azért, mert nem vállaltak gyereket. Velük mi lesz? Velük ki törődik?

loading...