Aggódik a kormány, teljesen elbukhatják az oroszok Paks 2-t

Aggódik a kormány, teljesen elbukhatják az oroszok Paks 2-t
Kép forrása: Orbán Balázs / Facebook

Elbukhatják az oroszok Paks 2-t, aggódik az Orbán-kormány.

Miután elkezdett puhatolózni a magyar kormány, hogy az oroszok helyett hogyan tudna az amerikaiaktól nukleáris fűtőanyagot szerezni, a Financial Times csütörtök este arról írt, hogy a kormány azon dolgozik:

hogyan tud nagyobb szerepet adni a franciáknak a Paks II. projektben. Ez akár odáig is elvezethet, hogy az orosz Roszatomot lecseréli az Orbán-kormány az egész konstrukcióban.

A lap megszólaltatta Orbán Balázst, a miniszterelnök politikai igazgatóját is. A fideszes politikus elismerte, hogy elindult a projekt újragondolása, írja a Portfolio. Orbán azt mondta: vannak aggodalmai a kormánynak. Egyrészt a háború elhúzódása miatt az oroszok részvételi lehetőségei miatt, másrészt, hogy ha teljesen elengednék Paks II.-t, akkor az újratervezés sok évvel visszavetné a projektet, így bajba kerülne a kormány 2030-ra az áramellátás terén.

A múlt heti Emmanuel Macron-Orbán Viktor vacsora után egy francia tisztviselő név nélkül azt mondta a Financial Timesnak, hogy akár Paks II.-ben, akár egy másik atomerőmű projektben kaphatnak nagyobb szerepet a franciák.

Az elmúlt hetek híráramlása és a csütörtöki hír együtt egészen új megvilágításba helyezi az oroszok részvételi kilátásait a projektben:

Egyre több jel mutat afelé, hogy az orosz Roszatom szerepe jelentősen csökkenhet a projekt kivitelezésében, vagy lehet, hogy akár le is szeretné cserélni a magyar kormány, és ezt a törekvést a jelek szerint az oroszok is felismerhették.

Januárban és februárban éles kirohanásokat fogalmazott meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter amiatt, hogy a német kormány blokkolja a német Siemens Energy-nek, hogy a francia Framatome-mal konzorciumban elnyert irányítástechnikai munkát teljesíthesse Paks II. felé.

Később Szijjártó egy félmondatban üzenet értékkel bejelentette: a kormány nagyobb szerepet ad a Framatome-nak a munkában.

Ezután néhány nappa derült ki, hogy még Magyarország is elkezdett érdeklődni a fűtőanyag beszerzés diverzifikálási lehetőségeiről. Sőt, ezt már a háború tavaly februári kitörése utáni napokban megtette. Ezt maga az amerikai Westinghouse nukleáris fűtőanyagokért felelős egységének vezetője nyilatkozta.

Ahhoz, hogy a magyar kormány a Framatome-nak adna nagyobb szerepet a Paks II. projektben, fontos adalék az, hogy a Framatome tulajdonosa, a francia EDF éppen most készül visszavásárolni az amerikai GE-től az Alstom nevű céget, így még több nukleáris és turbinagyártási képesség, illetve kapacitás kerülne a franciákhoz. igaz a Roszatom hivatalosan az amerikai GE-vel szerződött le a paksi turbinasziget legyártására. Az adásvétel lebonyolítása azonban önmagánban a szerződéses kötelezettségre remélhetőleg nem hat ki, így tehát ha az EDF tényleg megveszi az Alstomot a következő negyedévek során, akkor ez oda vezetne, hogy az amerikai GE nélkül halad tovább a paksi projekt, azaz tényleg még nagyobb lesz a súlya a francia szereplőknek a projektben.

Vacsora Macronnal

A fentiek fontos értelmező keretet adnak azokhoz az alábbi mondatokhoz, amelyeket a múlt hétfői párizsi vacsora után fogalmaztak meg a nyilatkozók a Financial Times-nak. Orbán Viktor és Emmanuel Macron köztársasági vacsorájáról nagyon kevés információ szivárgott ki, de ez az alábbiak tükrében érhető, hiszen a jelek szerint folyamatban van még a kényes és összetett ügy újragondolása, a keretek átalakítása.

A cikk már a bevezetőben leírja, hogy a paksi projekt újragondolása egészen odáig is elvezethet, hogy a magyar kormány lecseréli az orosz fővállalkozót a projektben.

Egy magas rangú kormányzati illetékes azt jelezte a lapnak, hogy Magyarország elkezdte átértékelni az Oroszországgal folytatott vitatott gazdasági együttműködésének zászlóshajóprojektjét. Ez nem más, mint a paksi atomerőmű 12 milliárd eurós bővítése. A beruházást a Roszatom vezeti, és a projektet nagyrészt orosz állami hitelből finanszíroznák.

Ezután idézik Orbán Balázst, a miniszterelnök politikai igazgatóját, aki elismerte:

Vita folyik Paks újragondolásáról, mert aggódunk.

A lap szerint Magyarország még nem áll készen arra, hogy teljesen lemondjon a projektről, vagy mással helyettesítse az orosz reaktortervet. A cikk úgy fogalmaz a magyar kormány kapcsán:

„Az a szándéka, hogy az eredetileg jóváhagyott tervekből a lehető legtöbbet megmentse, hogy elkerülje, hogy a helyi szabályozó hatóságokkal, valamint az EU és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség hatóságaival újra jóvá kelljen hagyatni azokat – amely folyamat akár évekig is eltarthatna”.

A lapnak nyilatkozó források szerint minél tovább húzódik a háború annál valószínűbb, hogy az orosz részvételt teljesen le kell állítani.

Az egyelőre nem világos, hogy a Roszatomot egy másik fő partnerrel kell-e helyettesíteni, vagy egy teljesen új erőművet kell építeni. Az viszont biztos, hogy Magyarország időhiányban van, mivel az atomenergia mellett tette le a voksát a zöld átállás befejezésében.

Különösen érdekes a cikk azon része is, amelyben egy francia tisztviselő név nélkül azt jelezte:

mind a magyar, mind a francia fél nyitott arra, hogy szorosabban együttműködjön az atomenergia területén, de egyelőre nem világos, hogy ez a paksi bővítési projektet, vagy egy másikat jelentené.

Egyelőre nem tudjuk, hogy van-e mód arra, hogy Franciaország nagyobb részt kapjon a paksi munkából – tette hozzá az illetékes. A paksi projekt elvesztése súlyos csapás lenne a Roszatom számára, amely az elmúlt években minden uniós országban elvesztette a jelenlétét.

Megszólalt a Roszatom is

Miután híre ment, hogy akár le is cserélheti a magyar kormány a paksi projektben.

Miután a Financial Times cikke és a Portfolio cikkének megjelenése után egy rövid állásfoglalást juttatott el a Roszatom a magyar laphoz.

Ebben Kóti Lóránt azt hangsúlyozta:

A Roszatom megerősíti, hogy kész a Paks II. Atomerőmű projekt megvalósítására és meggyőződése, hogy az új atomerőművi blokkokat a magyar megrendelővel együtt építi fel a mai legkorszerűbb, és legbiztonságosabb VVER-1200-as technológiával.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...