Retteghet a Fidesz: már egy városnyi orvos marad kamarai tag

Megjelent a tervezet: így variálnál át az iskolai szüneteket a kormány
Fordítva sült el Orbánék orvosellenes terve: még erősebb orvosi kamarával állhatnak szemben két hét múlva. Két hét alatt egy városnyi orvos jelezte, hogy maradnak a Magyar Orvosi Kamara (MOK) tagjai. Ráadásul messze még a határidő vége, a számuk várhatóan emelkedik tovább.

A MOK megköszönte, hogy két hét alatt már 20000-en jelezték, hogy tagok akarnak maradni:

„Köszönjük ezt az aktivitást, ami azt jelenti, hogy Magyarországon egy tenni akaró, összetartó orvosközösség fogja tovább képviselni a betegei és a hivatás érdekeit.”

A Hvg.hu cikke szerint a MOK-nak körülbelül 50000 tagja lehetett, közülük 42000 az aktív orvos, míg nagyjából 8000 nem aktív. Ez azt jelenti, hogy az aktív orvosok fele már biztosan kamarai tag marad.

Honlapjukon azt írják, „első körben biztosíthatunk mindenkit, gyógyítókat és a lakosságot egyaránt, hogy a Magyar Orvosi Kamara a továbbiakban is politikamentes szervezetként fog fellépni: nincs bal- és jobboldali orvoslás.”

Azt írják, feladataik közé tartozik rövid távon a jogsegélynyújtás megszervezése. A független etikai eljárások megszűnésével ez alapvető fontosságú lesz a többi tagi szolgáltatás fenntartása mellett.

„Továbbra is képviselni fogjuk az orvostársadalom és diplomás tagjaink érdekeit, de ezt a jövőben is csak tagjainkért tudjuk megtenni, ezért kérünk mindenkit, nyilatkozzon a MOK tagságának fenntartásáról!”

Hozzáteszik, orvosként felelősségük van nemcsak a munkában, a gyógyításban, az erkölcsi normák betartásában, hanem fontos szerepük, felelősségük van a társadalmi folyamatok alakításában is.

„A kamara fontos és állandó célja marad a betegbiztonságért folytatott küzdelem, hogy méltó körülmények között, korszerű módon, a lehető legrövidebb időn belül gyógyíthassuk betegeinket.”

Az orvosoknak azért kell újra belépniük a kamarába, mert a kormány egy villámgyors törvénymódosítással megszüntette a kötelező kamarai tagságot.

A kötelező tagság adta a MOK erejét, emiatt volt Magyarország egyik legerősebb szakmai érdekképviseleti szervezete. Voltak helyi és megyei testületei, az országos küldöttgyűlés pedig az egész magyar orvostársadalmat érintő ügyeket vitatta meg.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...