Gréczy Zsolt: „Menekülés avagy induljanak-e közös EP-listán a kispártok?”

Gréczy Zsolt: Orbán hagyja megalázni a magyar forradalmat 
Kép forrása: MTI

Gréczy Zsolt DK-s országgyűlési képviselő a közösségi oldalán osztotta meg értekezését arról, hogy induljanak-e a pártok közös listán az Európai parlamenti választásokon. A közös indulás milyen célt szolgál, és mennyiben menekülési útvonal ez a kispártoknak? Erről ír közösségi oldalán a politikus.

Gréczy Zsolt:”MENEKÜLÉS AVAGY INDULJANAK-E KÖZÖS EP-LISTÁN A KISPÁRTOK?

Olvasom több helyen is, hogy a kispártoknak érdemes lenne közös listán indulni az európai parlamenti választáson. Az emellett kardoskodók legfőbb érve az, hogy ha külön indulnak, esélyük sincs megugrani a mandátumot érő 5 százalékot. Ám ha közös listán szerepelne az LMP, a Jobbik, az MSZP és a Párbeszéd, akkor együtt akár két mandátumot is szerezhetnek – kb. 10 százalékos eredménnyel.

Nos, egyáltalán nem biztos, hogy egy ilyen esetben e pártok támogatottsága összeadódna, de ez az okfejtés már azon elbukott, hogy Gyöngyösi Márton révén a Jobbik hivatalosan bejelentette az önálló indulást – korábban ezt már Tordai Bence is megtette a Párbeszéd esetében. 

Úgy látom, egy kispárti közös lista csupán menekülés lenne.

Menekülés attól, hogy szembesülni kelljen a valós támogatottság megismerésével. Az európai parlamenti választás tisztán listás voksolás, amely több millió ember megkérdezésével készülő egyértelmű közvéleménykutatás. Iránymutató a 2026-os megmérettetés előtt. Megmutatja, ki, hol tart, mennyit dolgozott, mennyit ér.

A kispártok közös indulása más szempontból is törékeny vállalkozás lenne. Ki vezetné az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik és az LMP közös listáját? Mivel egy, legfeljebb két mandátumról beszélünk, mind a négy pártnak nem is jutna brüsszeli képviselő hely. Biztos, hogy a szavazóik is automatikusan voksolnának egy közös listára? Négy párt közös indulása sem ad ki négy mandátumot, legfeljebb – jó esetben – kettőt. Ki mond le erről és mi ennek az ára? Hol van ebben a Momentum? Ha ők is a kispártok listáján indulnak, rögtön elfoglalnák a jelenlegi képviselőiknek az első két helyet? Vagy kockáztatva maguk elé, közé engednek valakit a listán? 

Ha a Momentum is ebben a csapatban indul, rögtön betolja önmagát a kispártok közé? 

Akik közösen indulnak, egyértelműen beismerik, hogy önállóan nem érik el az 5 százalékot, és akkor ez nagyjából 2026-ra is kijelöli a pályájukat. Ezt akarják elkerülni, akik a közös indulás mellett érvelnek. 

A Donáth-doktrína szerint nem kell ennyi párt. Ebben mutatna irányt, ha mindenki külön sorakozna a startvonalhoz, és kiderülne, kik váltak reménytelenül 1-2 százalékos csoporttá. 

Az pedig további kérdéseket vetne fel az EP-választás után…” – zárja sorait Gréczy Zsolt.


Érdekel a főzés? Látogass el társoldalunkra, az EllenLábasra!

loading...