Donáth-doktrína: A Momentum legyen az ellenzék vezető ereje

Fellángolt a vita elemzői körökben és a Facebook-kommentek világában, hogy Gyurcsány Ferenc miért gondolja azt, hogy az ellenzék vezető ereje, és egységesülésének központja a Demokratikus Koalíció legyen. Kevesen vették észre, hogy Donáth Anna már augusztusban kimondta, hogy kevesebb pártra van szükség. Igaz, vezető erőként a Momentumot szeretné látni. Gyurcsány csak alkalmazkodott a liberális párt korábbi elnökének álláspontjához.

Sokan egyetértenek abban, hogy nincs szükség hat ellenzéki pártra – a Mi Hazánkat a Fideszhez soroljuk. Az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik támogatottsága egészen biztosan nem éri az 5 százalékot, és ebben visszaerősödés nem is várható.

Az utóbbi napokban többen is kifogásolták, hogy a DK elnöke kvázi erőszakkal át akarja venni az ellenzék feletti irányítást. Pedig Donáth már egy augusztusi videóban egyértelművé tette, hogy „egy szereplőnek kell kiemelkednie és tartósan uralkodnia az ellenzéki térfélen, egy táborba rendezve a rendszerrel szemben álló pártokat, civil szervezeteket, vagy épp a független polgármestereket. Szerintem erre a Momentumban van meg a legnagyobb potenciál.”

Íme Donáth videója, az idézet az utolsó fél percben:

Ezt mondta tehát Donáth Anna: az ellenzéknek egységesülnie kell a Momentum vezetésével.

Gyurcsány Ferenc – már elfogadva a Momentum korábbi elnökének álláspontját, és alkalmazkodva a Donáth-doktrínához – csak három hónappal később, november 13-án írta le Facebook-posztjában, hogy „a 2026-ig terjedő időszakban vagy a Demokratikus Koalíció tudja hatékony erővé szervezni az ellenzéket, vagy senki. Így alakult.”

Most akkor ki akar itt erőszakosan nyomulni?

Abban mindkét politikus egyetért, hogy kevesebb ellenzéki pártra van szükség, de a domináns erő iránti igény nem Gyurcsány Ferenctől, hanem Donáth Annától származik. A két vélemény között annyi a különbség, hogy Donáth az 5-6 százalék körüli Momentumban, Gyurcsány Ferenc a 20 százalékos DK-ban látja az esélyt arra, hogy összerendezze a törmelékes, széthullott ellenzéket.

Tehát Gyurcsány Ferencet azzal vádolni, hogy „uralkodni akar” az ellenzéken, egyszerűen inkorrekt. Azt, hogy a kicsikre nincs szükség, Donáth mondta ki, a DK csupán alkalmazkodott a Donáth-doktrínához. Igaz, a DK esélyei sokkal jobbak ebben az egységesítő munkában, mint a harmadannyi támogatóval rendelkező Momentumnak.

loading...