Itt az eredménye az Orbán-Putyin szövetségnek: újabb csapás éri Magyarországot

Orbán és Putyin.

Itt az eredménye az Orbán-Putyin szövetségnek: újabb csapás éri Magyarországot.

Orbán Viktor annyira kiszolgáltatta az országot Putyinnak, hogy most egy vezeték kiesésével tüdőn lőhetik az ország Fidesz által már egyébként is szétzilált gazdaságát. Szégyellheti magát Orbán Viktor, hogy ilyen helyzetbe hozta a magyar embereket!

A legfrissebb amerikai szankciók megtiltották a gázturbinák és alkatrészeik exportját Oroszországba, ez pedig bajba sodorhatja a Török Áramlaton keresztül a gázszállítást. Eddig ugyanis amerikai cég licensze alapján gyártották az oroszok a turbinák alkatrészeit – tudta meg az üzleti ügyekben jól értesült orosz Kommerszant.

Portfolio azt írja, hogy

a Kommerszant információi szerint a február 27-i amerikai szankciós csomag tiltotta meg a kulcsfontosságú eszközök exportját és éppen aznap mondta el parlamenti beszédében Orbán Viktor kormányfő, hogy a Török Áramlat „a magyar gazdaság ütőerévé vált”, így óva intett bárkit a gázvezeték felrobbantásától.

Másnap Lantos Csaba miniszter mondta azt, hogy: „Egy kérdés van, hogy ne érje szabotázs ezt a vezetéket”.

A jelek szerint más típusú akadály léphet fel a vezeték kapcsán. Ez akár meg is akadályozhatja, hogy Magyarország ezen a vezetéken Törökország, Bulgária és Szerbia felől orosz gázt tudjon vásárolni. A lap információi szerint ugyanis egészen a legutóbbi időkig exportált bizonyos turbina alkatrészeket az Egyesült Államok Oroszországnak, de a múlt hónap végén meghozott szankciós csomaggal ez ellehetetlenülni látszik. Sőt, az amerikai hatóságok március 2-i közös közleménye és felsorolása azt is célozza:

nehogy ki lehessen kerülni a szankciót közvetítők, fedőcégek közbeiktatásával például Kínán, vagy Iránon keresztül.

Az orosz lap iparági forrásokra hivatkozva azt jelzi: nehéz lesz hozzájutni a szükséges alkatrészekhez a Gazpromnak

hogy többek között a Török Áramlat fő kompresszor állomásán a szükséges javításokat, karbantartásokat el tudja végezni, így ez végső soron Oroszország gázexport képességét sodorhatja veszélybe.

A lap egyik névtelen forrása azonban kétségének adott hangot, hogy az amerikai exporttilalom kibővítése tényleg „kilövi” az ipari gázturbinák exportját. Mindenesetre azt elismerte, hogy az új amerikai szabályozás „bizonytalanságot okoz a szankciók interpretációjában”.

A lap forrásai ezzel együtt emlékeztetnek rá, hogy az Egyesült Államok Ipari és Biztonsági Hivatalának (BIS) oldalán február 27-én közzétett magyarázatokból az következik, hogy az 5 MW-nál kisebb teljesítményű, 5000 dollárba kerülő turbinák és az 5 MW-nál nagyobb teljesítményű, 750 dollárba kerülő turbinák, valamint a hozzájuk tartozó számos kritikus alkatrész mostantól luxuscikknek minősülnek.

Ez azt jelenti, hogy tilos az Egyesült Államokból származó gázturbinák exportja, reexportja, közvetlen vagy közvetett értékesítése vagy szállítása az Orosz Föderáció területén található bármely személynek.

Mindez azért fontos fejlemény, mert a háború kitörése után a legutóbbi időkig is folytatódott az amerikai turbinák és alkatrészeik exportja Oroszország felé. A Török Áramlat, a Szibéria ereje és egyéb fontos orosz gázexport vezetékek fő kompresszor állomásain viszont kritikus fontosságú volt eddig a Baker Hughes cég, mert az ő általa adott licensz alapján gyártották a szükséges eszközöket. Oroszországnak nincs saját turbinagyártási technológiája, igaz januárban a Rostec UEC bejelentette az első sorozatgyártású GTD-110M turbina gyártását. Tavaly decemberben pedig a Silmash cég jelentette be a GTE-170-es fejturbina összeszerelésének és tesztelésének befejezését.

Ha a Török Áramlaton valóban felmerülnének alkatrész problémák az amerikai (és uniós) szankciók miatt akár az idén nyáron is esedékes éves karbantartás során, akkor az jócskán növelné a kockázatát annak, hogy Magyarország nem tudja (maradéktalanul) megkapni azt az éves 3,5 milliárd köbméternyi orosz gázt, amire 2021 nyarán leszerződött 15 évre a Török Áramlaton keresztül.

Lantos Csaba éppen egy ma megjelent interjúban is azt hangsúlyozta, hogy mennyire fontos az orosz szerződés teljesítése.

Az orosz szerződésből a további 1 milliárd köbméternyi éves mennyiség leszállítása már fizikailag ellehetetlenült tavaly az Északi Áramlat 1 leállításával. Júniustól az oroszok a nekünk szánt gázmennyiséget átterelték a Török Áramlatra. Így júniustól október végéig kerek 1 milliárd köbméternyi gáz érkezett ezen az útvonalon hozzánk a kiskundorozsmai belépési ponthoz.

November óta az oroszok már csak a szokásos napi 10 millió köbméternyi mennyiséget szállítják a Török Áramlaton keresztül nekünk. A Kommerszant-értesülés azonban arra mutat rá, hogy ennek teljesítése veszélybe kerülhet. A miniszterelnöki jelzés szerint tehát így a magyar gazdaság ütőere szenvedhetne sérülést. Az is fontos, hogy múlt pénteki washingtoni látogatása kapcsán a Budapestre akkreditált amerikai nagykövet azt hangsúlyozta:

kritikus pillanathoz ért a két ország közötti viszony és szükséges a szövetségi kapcsolatok megerősítése.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...