LMP-s, párbeszédes politikusok, civilek a DK zöldkonferenciáján

A DK által szervezett klímakonferencián sokan részt vettek.

A klímaválságról rendezett ma konferenciát a DK. Dobrev Klára árnyék-miniszterelnökön kívül is illusztris névsor tette tiszteletét a mai rendezvényen.

A rendezvényen megállapították, hogy a környezetvédelem ügye Magyarország egyik létkérdésévé lépett elő. A klímaváltozás okozta aszályok, a lakókörnyezetünket fojtogató légszennyezettség vagy éppen az emberek egészségét fenyegető akkumulátorgyárak már nem a holnap, a távlatos jövő problémái, hanem a jelené. Az Orbán-kormány rendszerszinten hanyagolja el a környezetvédelmi szempontokat, ami már közvetlenül fenyegeti a helyi közösségeket. De vajon maradt mozgástere a településeknek, az önkormányzatoknak, hogy maguk álljanak a zöld törekvések élére?

Ezekre keresték a választ a programok szereplői.

Oláh Lajos, környezetvédelmi, klímaügyi és innovációs árnyékminiszter után Bart István, a Klímastratégia 2050 Intézet igazgatója tartott előadást.

A helyi közösségek zöldügyi lehetőségeiről Déri Tibor, Újpest DK-s polgármestere szólalt fel.  A geotermikus energia kihasználásának szegedi tapasztalatait Kovács Tamás, Szeged párbeszédes alpolgármestere elemezte. A civil mozgalmak küzdelmeiről Herényi Károly, a Mosolygó Balatonföldvár Egyesület elnöke mondott beszédet. A konferencia résztvevői megnézték Tiemo Wölken és Delara Burkhardt német szociáldemokrata európai parlamenti képviselők videóüzenetét.

Ezt egy panelbeszélgetés követte Kocsis-Cake Olivio, környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó árnyékkormány-biztos vezetésével. A résztvevők: Trippon Norbert, Újpest DK-s alpolgármestere, Baracskai József, Zalaszentgrót DK-s polgármestere és Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke

Végül Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök összegezte az elhangzottakat, egyúttal megkongatva a vészharangot, hogy az Orbán-kormány nem cselekszik ezekben a fontos ügyekben.

loading...