Árcsökkentés jön, fellélegezhetünk: éles fordulat a boltokban

Árcsökkentés követhezhet, de az infláció még most is nálunk a legmagasabb.
Fotó: ellenszel.hu

Az elmúlt hónapokban az élelmiszerboltok meglátogatása felért egy horrorfilm-jelenettel. A kiemelkedően magas magyar infláció következtében minden sokkal drágább lett. Az árcsökkentés csak egy múló ábránd lehetett, most azonban a nagyobb üzletek elkezdték leakciózni a sokat drágult termékeiket.

2023. februárban a fogyasztói árak átlagosan 25,4%-kal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. A KSH februári adatai alapján 12 hónap alatt:

Az élelmiszerek ára 43,3%-kal emelkedett, ezen belül leginkább a tojás (79,2%), a tejtermékek (76,2%), a vaj és vajkrém (75,1%), a sajt (72,1%), a kenyér (71,1%), az édesipari lisztesáru (68,6%), a száraztészta (57,3%), a tej (53,7%) és a péksütemények (51,9%) drágultak. A termékcsoporton belül a liszt (9,8%) és az étolaj (3,4%) ára nőtt a legkisebb mértékben. A háztartási energia 49,0%-kal drágult. Ezen belül a vezetékes gáz ára 78,4, a tűzifáé 59,5, a palackos gázé 52,0, az elektromos energiáé 27,6%-kal nőtt.

Más a helyzet azonban az egy hónap leforgása alatt történt árváltozásokkal kapcsolatban. Januárhoz viszonyítva februárban:

Az élelmiszerek 1,7%-kal drágultak, ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs) 6,4, a kávé 6,1, a gyümölcs- és zöldséglé 3,0, az alkoholmentes üdítőitalok 2,9, a munkahelyi étkezés 2,2, az éttermi étkezés 1,9, a kenyér 1,3, a csokoládé, kakaó 1,2%-kal kerültek többe. Azonban a margarin 2,2, a sertéshús 0,6, a baromfihús 0,5%-kal olcsóbb lett. Ugyanezt láthatjuk például a sajtok esetében is. Ha ez a trend folytatódik, bizonyos termékcsoportok olcsóbbak lehetnek.

Van rossz hír is: nem várható a Fidesz-KDNP kormánytól az árcsökkentés

A magyar infláció az Eurostat adatai szerint 25,8%, vagyis a legmagasabb Európában. Íme az ábra, ami ezt pontosan és világosan szemlélteti:

Árcsökkentést várnánk, de inflációt kapunk helyette. Az Eurostat adatai szerint nálunk a legmagasabb az infláció egész Európában.
Forrás: Eurostat

Látható, hogy valahol már jóval 10% alá csökkent az infláció. Olyan országokban, amelyek a magyar kormány kommunikációja szerint szinte már nem is léteznek, mint például Németország, december óta 10% alatti a pénzromlás. Ráadásul itt hatalmas ajándékokat is osztanak kompenzációul. Az Orbán-kormány tehát tehetetlen az elszabadult árakkal szemben. Ezt nem ellenzéki politikusok állítják, hanem a szikár tények.

Az alapanyagárak csökkenése és a nemzetközi kereskedelemben történő változások miatt arra számíthatunk, hogy a boltok akciókba kezdenek. Bizonyos termékek árát leszállítják. Ilyenek lehetnek azok, amelyeket a mindennapokban használunk, és a legnagyobb áremelkedést produkálták. A kenyér, a tojás, a sajt, a vaj, stb.

Az árcsökkentés azonban nem a kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően áll be. Ha ez a tendencia folytatódik, a magyar gazdaság sokkal rosszabb helyzetbe kerül, de az EU-s változásoknak köszönhetően legalább olcsóbb lesz a kenyér.

loading...