Készhelyzet: itt a legütősebb kórházparódia a magyar valóságról

Készhelyzet - a magyar kórházak valósága

Készhelyzet címmel tett közzé egy kórházparódiát Ráskó Eszter humorista. A jelenet velősen, tömören mutatja be a vicces, ám tragikus magyar valóságot. Tipikusan a nem tudjuk, hogy sírjunk vagy nevessünk esete áll fenn.

A jelenet mindennapos. Megérkezik egy beteg a kórházi recepcióra, műtétre jött. Hozott is magával mindent, majd érdeklődik a részletekről. Innen veszi kezdetét a dialógus. Nem lőjük le a poént, íme a Készhelyzet:

Míg 2019 tavaszán 25 ezren, addig tavaly már 50 ezren vártak valamilyen műtétre az országban.

Ha azt gondoljuk, hogy a paródiában eltúlzott adatok szerepelnek, igazunk van. Ugyanis a valóságban a várólisták jóval rövidebbek.

A legtöbben – mintegy 18 ezren – szürkehályog-műtétre várnak. A várakoztatási „rekorder” a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház, ahol 1447 napot, azaz csaknem 4 évet kell várni az ilyen típusú műtétre, míg a második Honvédkórházban 971 napot.

A videóban elhangzik, hogy egy sürgősségi műtétről lenne szó 9 év várakozási idővel. Mint láthatjuk, a négy év ehhez képest smafu. Mindezt miként orvosolja a Fidesz-kormány? Úgy, ahogy a munkanélküliséget. Számokat kezdenek kozmetikázni.

Készhelyzet Magyarországon

A Belügyminisztérium javaslata alapján csak azok kerülnek várólistára, akiknek 60 napnál többet kell várniuk az ellátásukra.

„Kreatív” módszerekkel – könyvelési, adminisztratív, valamint motivációs eszközökkel – kívánja kurtítani a várólistákat az egészségért felelős államtitkár a hamarosan kormány elé kerülő, az egészségügy átalakítását célzó javaslatában – számolt be erről még a belügyminisztériumi javaslat idején a Népszava.

A magyar egészségügyben elmaradt a rendszerváltás, egy szocialista típusú ellátási modellt hordozunk magunkkal. Ezt nem mi állítjuk, hanem Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára mondta az InfoRádió Aréna című műsorában. A Fidesz-kormány prominens szereplői tehát beismerik a bajt, de ezt egyszerűen rákenik a rendszerváltás óta működő politikai rendszerekre.

Ezen a ponton emlékeztetjük államtitkár urat, hogy a rendszerváltás óta több volt az Orbán-kormány, mint a többi. Beleértve az 1998-2002 közötti időszakot is. Legyünk pontosak és számszerűek: ez az ötödik kormánya a Fidesznek. Nem biztos, hogy ildomos a rendszerváltásra mutogatni négy teljes választási ciklus kitöltése után.

loading...