Az antifasiszták a rács mögött, a nácik szabadon?

Forrás: Autonómia Instagram

Konok Péter történész a közösségi oldalán osztotta meg gondolatait arról, hogy Magyarországon az antifasizmus lassan szitokszóvá válik. A náci ideológia pedig szépen-lassan megszépül. A magyar hatóságok gyakorlata is erre tendál. A nácik szabadon mozognak, míg az antifasiszták egyből a hűvösre kerültek.

„Kissé elképedve nézem, ahogy a magyarországi sajtó (nem, nem csak a széljobber véroldalak és/vagy a NER-propagandisták felületein) negatív jelzőként, sőt már-már szitokszóként kezdik használni azt, hogy „antifasiszta”. 

Történészként, a nyelvvel foglalkozó emberként, meg csak úgy, akárkiként szeretnék mindenkit figyelmeztetni rá, hogy ahol az „antifasizmus” efféle negatív felhangot kap, ott a „fasizmus” szép lassan semleges, sőt valamiféle pozitív jelzővé válhat. 

Mintha ez érződne ki abból is, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság az antifasiszta verekedőket (illetve, akiket ezzel gyanúsítanak) őrizetben tartja, míg a náci verekedőket (akiket a helyszínen fogtak el, tehát nem pusztán gyanúsítottak) 48 órán belül szabadon engedték. 

Azt is olvasom/hallom, hogy rengeteg fenyegetést kapnak a Mérce újságírói, van, akit az utcán is követtek. Erről meg az jut eszembe (tudom, ilyenkor szokták mondani az emberre a közpénzen nyugodtak, hogy „bérrettegő”, de én tök ingyen aggódom), hogy éppen ma 103 éve kínozták és gyilkolták meg bestiálisan Horthy különítményesei Bacsó Bélát és Somogyi Bélát, a Népszava újságíróit. A gyilkosokat lényegében sosem vonták felelősségre. Az ellenük folytatott eljárást a Budapesti Királyi Ítélőtábla 1930. novemberi ítéletében ezzel az indoklással szüntette meg: „… a terheltek, ha tettüket el is követték, azt abban a téves meggyőződésben tették, hogy cselekményükkel a magyar faj és nemzeti eszme érdekeit szolgálják”.

„Egy troll van a pincében. Gondoltam, szólok.” (J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve)” – írja Konok Péter.

Magyar antifasiszták nyilatkoztak

Érdemes elgondolkodni Konok Péter szavain, hiszen jelenleg a nácik listázzák és személyes adatokkal adják egymásnak az antifasiszták neveit. A Mérce készített interjút magyar antifasiszta vezetőkkel.

Az egyiküket idézzük:

„Ha kiállsz a fasisztákkal szemben, meg fognak fenyegetni. Doxolni (felkeresni olyan személyes adatokat az interneten, mint név, telefonszám vagy lakcím – a szerk.) fognak. Meg fognak próbálni megtalálni, hazakísérni, megverni, és ha szükségesnek látják, meg is ölnek. Ez történik egész Kelet-Európában, és mindenhol, ahol fasiszta mozgalmak vannak. A fasiszta ideológia az erőszakra alapul, és nem félnek használni. Az egyik ok, amiért a mainstream nem érinti ezeket a témákat, az, hogy a mainstream újságírók félnek a témától, félnek a nácik fenyegetéseitől. Magyarországon odáig jutottunk, hogy a szélsőjobbos erőszak tabu, senki nem beszél erről.

További cikkeink az Ellenszel.hu-n.

loading...