Erzsébet Táborokba küldenek hittant és „Testvéreket” a gyerekekre

Erzsébet Táborokba toboroznak testvéreket
Kép forrása: erzsebettaborok.hu

Testvéreket toboroznak az Erzsébet Táborokba, ahol a kiválasztott jelentkezők papi ajánlással tarthatnak gyerekeknek hitéleti foglalkozásokat. A táboroztatási program a Kormányon belül a Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz tartozik.

 

Az Erzsébet Táborokba az alábbi feladatokat kell végrehajtania egy „TESTVÉRNEK”:

  • közreműködés és aktív részvétel a nyári Élménytáborok megvalósításában
  • bibliai alapú foglalkozások, áhítatok, imaesemények, istentiszteletek megtartása
  • a táborozó csoportok igényei szerint a kísérők és a gyermekek számára egyéni beszélgetések vagy csoportos beszélgetések lehetőségének biztosítása nem csak vallási kérdésekről
  • napközben a könnyebb megszólíthatóság érdekében becsatlakozás a tábori programokba
  • együttműködés a táborban dolgozó kollégákkal a tábori, lelki élet kialakítása érdekében
  • a TESO-k (Tábori Együttélést Segítő Operatív munkatársak) munkájának segítése

„Az ERZSÉBET TÁBOROK Magyarország legnagyobb táboroztatási programja, amelyet az egyházi hátterű Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány (1134 Budapest, Váci út 35.; adószám: 18398304-2-41; kuratóriumi elnök: Hornyák Tibor) valósít meg közfeladatként az Erzsébet-táborokról szóló LXIV. törvény értelmében. A táboroztatási program a Kormányon belül a Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz tartozik” – írják magukról.

Számos kérdést vet fel, hogy vajon mennyire helyes kisgyerekeket akaratukon és a szüleik akaratán kívül hitre „nevelni.” Az Erzsébet Táborokba ugyanis olyan gyerekek is eljuthatnak, akiknek a családi háttere nem enged meg más nyári élményt.

Ha tehát a szülők úgy döntenek, hogy a gyermeküket nem nevelik vallásosan, hanem hagyják őt kibontakozni, mire felnő, akkor két dolgot tehetnek:

  1. Nem engedik el táborba a gyermeket, megfosztva ettől őt a nyári élménytől
  2. Elengedik, és szó nélkül elviselik, hogy mindenféle „Testvérek” bevonják őket vallásos szertartásokba.

A kormányzati pénzekből támogatott táboroknak talán világiaknak kellene lenni. Az egyházak pedig bőven kapnak arra pénzt az adófizetőktől, hogy tematikus hittantáborokat szervezzenek vallásos családoknak.

A legkiszolgáltatottabb réteg kapja meg a hitoktatást. Az Erzsébet Táborokba való jelentkezési feltételek ugyanis a következők:

„Erzsébet Táborok egész éves rendszerének különféle típusú Erzsébet-táboraiba jellemzően köznevelési intézmények, gyermekvédelmi intézmények, gyermekotthonok, kötelező közművelődési feladatot ellátó intézmények, tanodák és különféle szervezetek jelentkezhetnek gyermekcsoportokkal az E-tábor Plusz online felületen. Egyéni jelentkezésre nincs mód.”

Arról nem írnak, hogy esetleg jelezhetik a szülők, ha nem akarnak „Testvéreket” látni a gyerekük közelébe. Magyarországon ezt biztosítja az állam. Korábban az Ellenszél is írt róla, hogy a kormány beszáll az egyházi iskolák rezsiszámláiba, és tízezrekkel emelik a hittanoktatók fizetését.

loading...