Újabb harcot indít a kormány: a tücsköktől féltik a magyarságot

Tücsköktől féltik a magyarokat
Kép forrása: AFP

A tücsköktől félti a magyarságot a kormány. Átírja az Agrárminisztérium az élelmiszerek jelölési rendeletét, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain – jelentette be a tárcát vezető Nagy István.

Az Európai Bizottság döntése alapján a házi tücsökkel együtt már négy olyan rovarfajta van, amely a kereskedelmi forgalomban élelmiszerként és élelmiszer-összetevőként jelenhet meg.

A szigorítás értelmében az összetevőket a csomagoláson jól látható helyen kell majd feltüntetni. A rovar alapú termékeket elkülönítve, külön polcon kell majd elhelyezni az üzletekben.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérése szerint a fogyasztók kevesebb mint 5 százaléka fogyasztana szívesen rovarokból készült ételt. Több mint 70 százalékuk határozottan elzárkózik a lehetőségtől. Nagy István szerint

„a magyar gazdák szorgalmának és kitartásának köszönhetően rengeteg kiváló minőségű alapanyaggal, friss, egészséges és jó minőségű élelmiszerrel rendelkezik hazánk, ezért nem szorulunk rá a kukacevésre”.

A Központi Statisztikai Hivatal 2022-es adatai szerint például abban az évben 19 százalékkal zuhant vissza a magyar mezőgazdasági termelés – emlékeztet a hvg.hu.

Fontos, hogy gasztronómiai hagyományainkat megőrizzük, és ne hagyjuk, hogy megváltoztassák étkezési szokásainkat – tette hozzá a miniszter. Elődje, Fazekas Sándor ennél még harciasabb volt: ő szigorú büntetéseket ígért 2018-ban azoknak, „akik bogarakkal etetnék a magyarokat”.

A valóság azért, ahogy ezt a Fidesztől megszokhattuk, egy „hangyányit” más. A rovarok élelmiszerként való forgalmazása egzotikus ínyencség, amit – ahogy az éticsigát vagy a békacombot – kipróbálja, aki szeretné. Senki nem akarja „etetni” a magyarokat ezekkel a készítményekkel. A tücsköktől való rettegés tehát a szokásos kormányzati mumuskeresés eredménye.

loading...