Hogyan érdemes pergetni?

Mi a titka annak, hogy a fekete sügér horgászatakor eredményesek legyünk? Hogyan tudjuk a lehető legtöbbet kihozni ezekből a pecákból? Illetve miért jelenthet nagyszerű élményt az ilyesfajta pergetés? A cikkből máris kiderülnek a válaszok.

A fekete sügér horgászatának nem akármilyen varázsa van

A fekete sügér horgászatának különlegessége, hogy nem éppen hétköznapi halról van szó. Bár gyakorlatilag Európán belül rendkívüli módon növekszik a népszerűsége, idehaza a horgászok egy jelentős része élőben még nem is találkozott vele.

Holott a vehemenciája és a szépsége miatt fantasztikus élményt jelent. Pergetve különösen, pláne, hogy mindenféle műcsalival fogható. Vagyis a Fishinda webáruház műcsali választékában viszonylag könnyen található ideális táplálék neki.

Nem árt viszont észben tartani, hogy minden más halfajhoz hasonlóan a fekete sügér is gyorsan hozzászokik ahhoz a környezethez, amelyikben él. Innentől kezdve pedig azzal táplálkozik, amit a vízben talál. Ezt mindenképp célszerű észben tartani, amikor egy kiadós pergetés apropóján válogatunk a műcsalik között.

Hogyan érdemes fekete sügérre pergetni?

Természetesen kompakt pergető horgászbottal, kiegészítve mindezt egy precíz orsóval, illetve minőségi damillal. Ami a szóba jöhető műcsalikat illeti, leginkább a kishalutánzatok plasztik vagy fából készült darabjaival számíthatunk kapásokra.

Napsütéses időben kicsivel könnyebb dolgunk lehet, ilyenkor ugyanis megfigyelhető, hogy a fekete sügér a part mentén fellelhető sekély vizekben portyázik. Méghozzá nem egyedül, hanem rajokban. Vagyis ha megvannak a célhalak, akár többet is elkaphatunk.

Ennek a kulcsa az, hogy sikerüljön a közelükbe juttatni a csalinkat. Sokszor már a csobbanás is felkelti a hal érdeklődését. Ha erre még egy kellőképpen finom csalivezetést is rá tudunk pakolni, akkor kedvező eséllyel számíthatunk a rávágásra.

Néhány további tipp a folyamathoz

Akadnak bizony olyan helyzetek is, amikor nem elég az, hogy a partmenti sávokban jól vezetjük a csalit. Egész egyszerűen azért, mert a rajok nem ott tartózkodnak. Fontos ugyanis tudni, hogy ezek a halak érzékenyek az időjárás változásaira.

Vagyis, ha épp nem tudnak sütkérezni a napsütötte sekély vizekben, akkor előszeretettel követik a táplálékhalak útját. Ilyenkor nincs mese, nekünk is fel kell kerekednünk, és utánuk kell menni a kapások érdekében.

Az sosem rossz kiindulópont, ha a halak vélt tartózkodási helyét közelítjük meg. Ennek kapcsán is remek kapaszkodót jelenthetnek a bokrok, ágak, belógó fák, amelyek kifogástalan haltartónak bizonyulnak. Természetesen a pergetés alapvető sajátosságaihoz igazodva sokszor váltogatni kell a műcsalit is, amíg végre sikerülhet rábukkanni az ideális csalétekre.

loading...