Oroszország kéri vissza Alaszkát az USA-tól

Kép forrása: EPA

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlamenti alsóház, a Duma elnöke figyelmeztette Washingtont, Oroszországnak van mit visszavennie az USA-tól. A politikus Alaszkára gondolt, amit az amerikaiak 1867-ben vásároltak meg a cári Oroszországtól.

„Jobb, ha kétszer is meggondolja Amerika, hogy a mi külföldön lévő javainkat kezelje. Nekünk is van mit visszavennünk. Van egy olyan terület, amit úgy hívnak, Alaszka”

– mondta Vologyin a Dumában.

Vologyin arra is emlékeztette a parlamenti képviselőket, hogy egy másik orosz politikus, Pjotr Tolsztoj a közelmúltban azt javasolta, rendezzenek népszavazást Alaszkában az Oroszországhoz való visszatérésről.

Az USA nem fegyverrel, hanem egy mindkét fél által jóváhagyott szerződéssel szerezte meg a területet. 1867-ben írták alá az a megállaodást, amely szerint az USA 7,2 millió dollárért – mai áron 140 millió dollárért – megvette Alaszkát. Akkor sokan nem tartották jó üzletnek a vételt, akik ellenezték az alkut, azok „Seward hűtőszekrényének” nevezték el Alaszkát, mert William Seward akkori amerikai külügyminiszter volt a legelkötelezettebb híve a földvásárlásnak.

Azóta kiderült, hogy kevesen csináltak ennél jobb üzletet. A másfél millió négyzetkilométer területű Alaszka földjében ugyanis hatalmas értéket képviselő ásványi kincs rejtőzött és rejtőzik, egyebek mellett arany, cink, gyémánt, ólom, és ezüst, valamint kőolaj és földgáz található a föld mélyében.

loading...