Ez aztán a siker: a kormány az IMF segítségét kérheti, ha tovább zuhan a forint

Kép forrása: MTI

A piac elvesztette az MNB és a kormány iránti bizalmát, nem bízik már sem Matolcsy Györgyben, sem Nagy Mártonban. Ugyanakkor a régió más országai iránt nem tört meg a bizalom, mert „van valamiféle elképzelésük arra vonatkozólag, hogy mit kellene kezdeni ezzel az inflációs körülménnyel” – jelentette ki az ATV Egyenes beszéd című műsorában Róna Péter.

A közgazdász úgy véli, ha elérjük a 450-es szintet, akkor a kormánynak a korábban sokat szidott IMF-hez kell fordulnia.

Róna szerint azért éppen most kezdett ekkora zuhanórepülésbe a forint, mert áprilisról májusra a jegybank devizatartaléka 2 milliárd euróval csökkent akkor, amikor már egyre inkább az volt a vélemény, hogy a devizatartalék elégtelen. A piac rájött arra, hogy a külkereskedelmi mérleg hiánya akkora, hogy az év végére elérheti a GDP 7 százalékát, amire a devizatartalékok nem fognak elégséges fedezetet nyújtani – magyarázta.

A szakember szerint az MNB rossz döntéseket hozott, nem emeltek időben kamatot. Megjegyezte: A gyenge forint fűti az inflációt, az infláció pedig a gyenge forintot, ezzel kialakul egy ördögi kör. A magyar emberek keresete elveszíti vásárlóerejét. Ha a kormány most nem lép határozottan, akkor nagyon komoly gondok lesznek a magyar pénz értékállóságával.

Róna Péter szerint

nem lehet pontosan tudni, meddig gyengülhet a forint, ugyanakkor a 450-es szint után már a Nemzetközi Valutaalaphoz kell fordulni, mivel az válságot jelent. „Ezt nem tudja megoldani Matolcsy György és Nagy Márton, őket le kell cserélni.”

loading...