Folytatódik a háború: a védelmi miniszter szerint Ukrajna nyerésre áll

Kép forrása: Reuters

Bár vasárnapról hétfőre virradó éjjel néhány órán át nyugalom volt az ukrán fővárosban, hétfő hajnalban ismét robbanásokat hallottak Kijevben és Harkovban is, napfelkeltekor újra megszólaltak a légvédelmi szirénák. Az éjszaka folyamán több ukrán városból is robbanásokat jelentettek a BBC szerint: Cserhinyivben egy lakóépületben is tűz keletkezett, Harkovot is lőtték.

Az ukrán kormány szerint csapataik az éjjel több támadást is visszavertek Kijev külvárosaiban.

„Megmutattuk, hogy képesek vagyunk megvédeni otthonunkat a hívatlan vendégektől”

– írta közleményében Alekszander Szirszki vezérezredes, a fegyveres erők főparancsnoka.

Csernihivben is tüzet nyitottak az oroszok: a tüzérségi bombázás hajnali kettőkor indult az ukrán katasztrófavédelem szerint. Azt írták, hogy találat ért egy óvodát, ami ki is gyulladt, illetve egy ötemeletes lakóházat, illetve a helyi piac egyik üzletét is. Csernihiv 150 kilométerre északkeletre van Kijevtől. Az oroszok elfoglaltak egy kisebb várost az Azovi-tenger partján, ahol nem voltak ukrán katonák.

Rakétatalálat ért egy atomtemetőt

Annak nincs jele, hogy az épületben kár keletkezett volna, vagy hogy szivárogna a nukleáris hulladék, jelentette az ENSZ Atomenergia Ügynöksége. Rafael Grossi, az ügynökség főigazgatója szerint az ukrán hatóságok értesítették a történtekről, és hamarosan megosztják megfigyeléseik eredményét is. Ez már a második alkalom, hogy atomhulladék lerakóját éri találat Kijevben. A kijevi atomtemetőkben alacsony sugárzású radioaktív anyagokat tárolnak, jellemzően kórházakból és gyárakból származó sugárzó hulladékot. Grossi szerint ugyanakkor ez a két incidens „nagyon is valós veszélyt” leplezett le, mert még az ilyen hulladék szétszóródása is súlyos egészségkárosodást okozhat.

Ukrajna nyerésre áll

„Nem adjuk fel a fővárost, Ukrajna már nyerésben van” – közölte hétfő reggel Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter, aki az elmúlt négy nap bebizonyította az „ukrán nép elszántságát, bátorságát és hitét”. „Nincs értelme az ukránokat fenyegetni, képtelenség megtörni a védőinket” – mondta a Guardian szerint.

Fehéroroszország is beszállhat a háborúba, Putyin oldalán

A fehérorosz állami terror áldozatait segítő Fehérorosz Szolidaritás Alapítvány szerint fehérorosz csapatok is csatlakoznak az Ukrajna elleni invázióhoz. Azt mondta, reggel 5 órára várható a támadás, erre egyelőre nem került sor.

Reggel kezdődtek volna a béketárgyalások, de csúsznak

Reggel kezdődnek a béketárgyalások a fehérorosz-ukrán-orosz hármashatár fehérorosz oldalán, közölte a TASZSZ orosz hírügynökség.

Az EU harci repülőket is küld Ukrajnának

Harci repülőket is küld az EU az ukránoknak, miközben Belgium és egy sor európai ország is újabb fegyverszállítmányokról döntöttek.

Vadásznak az ukrán kormányra

Jelenleg több mint 400 orosz zsoldos tartózkodik Kijevben azzal a paranccsal, hogy kutassák fel, és öljék meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt és kormánya tagjait – értesült a The Times. A brit lap szerint a rendszeresen orosz állami megbízásokat teljesítő, Putyin elnök egyik legközelebbi szövetségese által irányított Wagner Group zsoldosai öt hete érkeztek Ukrajnába azzal a megbízással, hogy fejezzék le az ukrán vezetést, és ha ez sikerül, komoly bónuszt kapnak.

Vészhelyzeti ENSZ közgyűlés

Hétfőn vészhelyzeti közgyűlést tart az ENSZ Biztonsági Tanács

Korábban:

Vlagyimir Putyin készültségbe helyezte Oroszország nukleáris elrettentő erejét az ukrajnai invázió, valamint a NATO szerinte agresszív fellépése és az „illegitim” szankciók miatt.

Az EU történelmi bejelentést tett: a teljes légteréből kitiltás az orosz gépeket, fegyvereket küld Ukrajnába, betiltják az orosz propagandát.

Ukrajna eljárást kezdeményezett Oroszország ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon.

Dobrev Klára szerint Putyin nem áll meg Ukrajnánál 

Pánik Oroszországban: az emberek megrohamozták a bankautomatákat, mert félnek a szankciók hatásaitól.

Németország lényegében felhagy az eddig folytatott pacifista politikával, százmilliárd dollárral növelte védelmi kiadásait.

loading...