Dobrev Klára a Partizánban: Orbán két szék között a pad alá esett, totális külpolitikai kudarcot vallott

Nagyon rosszul éli meg Dobrev Klára, ahogy azt nézi, milyen utat járt be Vlagyimir Putyin 2006 óta, amikor férjével, Gyurcsány Ferenccel vendégül látták az orosz elnököt az otthonukban Budapesten.

„Minden demokrata érzelmű ember számára intő jel kell, hogy legyen, hogy hogyan megy lépésről lépésre, mindig csak egy lépéssel tovább, azon az úton, ahova nem szabadna mennie, és ott nincs megállás”

fogalmazott Dobrev a Partizán műsorában.

A 2008-as NATO csúcstalálkozón az orosz elnök még visszafogottan és kulturáltan fogalmazott, amikor először szóba került Ukrajna NATO-tagsága. Drámai látni, hogy miként jutott el addig, amit most látunk – mondta Dobrev, aki szerint ez a háború nem Ukrajnáról szól, hanem arról a birodalmi törekvésről, ami Putyin fejében él.

„A volt szovjet birodalmat akarja újra építeni.” „Egyszerűen átsüt rajta az a birodalmi gőg, ami szerintem igazán ijesztővé és olyanná teszi, akit meg kell állítani”

– mondta. Hozzátette: nem gondolná, hogy Ukrajna a végső célja.

Orbán bizonyítsa be, hogy megbízható szövetséges

Dobrev Klára örül annak, hogy Orbán Viktor végül megszavazta, hogy Oroszországot kapcsolják le a SWIFT-rendszerről, de azért van még mit tenni:

A DK EP-képviselője szerint minden érv amellett szól, hogy Magyarország mondja fel az oroszokkal kötött szerződést a paksi atomerőmű beruházásáról, mert az pénzügyileg és technológiailag is kiszolgáltatottá, politikailag zsarolhatóvá teszi hazánkat.

Az atomerőmű amúgy sem oldja meg a magyar energiaellátást Dobrev szerint, ő inkább a megújuló energiaforrásokban – a nap- és szélerőművekben – hisz.

„Függetlenedni kell az orosz energiapiactól, hiszen látszik, hogy Oroszország az energiahordozóit zsarolásra használja fel”

– figyelmeztet Dobrev

Közös európai hadsereg kell

Az Egységben Magyarországért támogatná a közös európai hadsereg felállítását – jelentette ki Dobrev, erről szól az Európai Egyesült Államok koncepciója is, amire a DK EP-választási kampánya épült 2019-ben. „A szuverenitásunkat nem feladjuk, hanem közösen gyakoroljuk” – mondta a közös európai hadseregről.

Ha Orbán az elmúlt egy évtizedben „nem lett volna szolgálófiúja Putyinnak”, és nem vétózott volna meg minden egyes döntést, ami Ukrajnát közelebb hozta volna az EU-hoz és a NATO-hoz, Putyin nem merte volna elindítani a háborút.

„Ami az elmúlt napokban történt, az a teljes orbáni külpolitika totális kudarca”

– szögezte le Dobrev Klára.

Szerinte Orbán két szék között a pad alá esett: az egyik oldalról nem kapja meg az uniós támogatásokat, a másik oldalról pedig a szövetséges Putyin diszkvalifikálja magát a nemzetközi porondon.

A teljes beszélgetés itt megtekinthető:

loading...