A Néppárt frakcióvezetője még ki is gúnyolta Orbánt, miután elbukott a jobboldali koalíciója

Kép forrása: Reuters

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője nem is foglalkozik azzal a lehetőséggel, hogy Orbán Viktor, Jaroslaw Kaczyński, Marine Le Pen és Matteo Salvini politikai pártjainak egyesítésével új szélsőjobboldali frakció jöhetne létre az Európai Parlamentben.

A néppárt politikus azt mondta az Euronews riporterének, hogy

ezek a vezetők a saját egoizmusuk miatt nem tudnak megegyezni.

Orbán Viktor és szélsőjobboldali barátai december elején tartottak találkozót Varsóban, amely végül megállapodás nélkül ért véget. A tíz pártvezető egy közös nyilatkozatban tett ígéretet az együttműködésre és a tárgyalások folytatásáról, azonban a frakcióalapításig nem jutottak el.

Az Európai Parlament ülésén az Euronews riportere arról kérdezte az EPP vezetőjét, tart-e egy új, nagy jobboldali frakció megalakulásától, amely az Európai Néppárt vetélytársa lenne Brüsszelben.

„Annyit mondhatok, hogy az elmúlt napokban ismét elbuktak. Varsóban találkoztak és nem mondanám azt, hogy az egy sikertörténet volt”

– mondta a sajtótájékoztatón Manfred Weber.

A frakcióvezető szerint a tanácskozáson nagy vita volt arról, hogyan válaszoljanak az Oroszország jelentette kihívásra, hiszen a francia Le Pen örül Putyinnak, a lengyel Kaczyński viszont ellenzi az orosz elnök politikáját.

„Az én benyomásom az volt, hogy a nacionalisták számára problémát jelent az, hogy európai szellemiségben megegyezzenek valamiben. Ez a valóság. Csak a saját egoizmusuk van a fejükben” – magyarázta Manfred Weber, aki szerint ezért nem lesz könnyű elérni azt, hogy valami újat hozzanak létre.

A bajor politikus hozzátette, hogy ki kell várni, mi történik majd, és nem az Európai Néppárt dolga az, hogy állást foglaljon az ügyben. Manfred Weber beszélt arról is, hogy sok közép-európai országban jól teljesítenek a néppárti tagpártok a jogállamiságért folytatott harcban és a korrupció elleni küzdelemben. Példaként Lengyelországot, Csehországot és Litvániát említette.

loading...