Óriási győzelem a Fidesszel szemben: az EUB főtanácsnoka kimondta, érvényes a jogállamisági mechanizmus

Fordulat előtt állunk: jönnie kell a magyar eurónak
Fotó: Ellenszel.hu

Csütörtök délelőtt jelent meg az Európai Unió Bíróságának (EUB) honlapján a főtanácsnoki állásfoglalás a Magyarország és Lengyelország által indított perről, amiben a két kormány megtámadta az Európai Unió jogállamisági mechanizmusát. A Telex azt írja Campos Sánchez-Bordona jogi főtanácsnok indítványa alapján, hogy

az EUB-nak el kell utasítania a két ország keresetét, mert a mechanizmus megfelel az EU jogi kereteinek, és tisztázottak a mechanizmus elindításának feltételei.

A főtanácsnok szerint a mechanizmust a megfelelő jogalapon fogadták el, az összeegyeztethető az Európai Unióról szóló Szerződés 7. cikkével, és tiszteletben tartja a jogbiztonság elvét. A főtanácsnok jogi szakvéleménye ugyan még nem jelenti azt, hogy így is fog dönteni majd az eljárás végén a luxembourgi uniós bíróság, de általában a testület azzal megegyező döntést hoz. Várhatóan januárban születik meg a végső döntés.

A mechanizmus szerint, ha egy tagállam nem felel meg a jogállami kritériumoknak, akkor pénzügyi szankciókkal kell szembenéznie, ha a kifogásokat megalapozottnak látják.

Az Európai Unió intézményei szerint ezzel a költségvetési forrásokat, azaz az uniós adófizetők pénzét védik – a magyar és a lengyel kormány szerint azonban ez csak egy politikai fegyver lenne a „renitensnek” kikiáltott tagországok ellen.

Bár az EU állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács, az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament jóváhagyta tavaly a mechanizmust, amely elvileg 2021. január 1-jével életbe is lépett, a jogszabályt márciusban megtámadta az Európai Unió Bíróságán a magyar és a lengyel kormány. Varsó és Budapest szerint ugyanis nem lehet konkrétan definiálni a jogállamiságot.

Ezzel nem ért egyet az Európai Bizottság, amely a magyarországi jogállamisággal kapcsolatos aggályait kifejtette az idén júliusban megjelent jelentésében is. Sőt, az egyik vezető német lap szerint vádiratot küldött az EU Orbán Viktornak pár héttel ezelőtt.

Mindenesetre Ursula von der Leyen EB-elnök a luxembourgi bíróság ítéletétől tette függővé a mechanizmus elindítását – ezért kulcsfontosságú a főtanácsnok csütörtökön közzétett szakvéleménye.

loading...