Magyar György óriási bejelentéssel indította a hetet – kiszivárgtak az államfőjelöltek nevei

Kép forrása. MTI

Magyar György hétfő reggeli bejelentésével a “Fidesz-bábnak” üzente meg, hogy készen áll az ellenzék arra, hogy ne Áder legyen a köztársasági elnök..

“Legyen egy alternatív köztársasági elnök, akit nem a Fidesz-KDNP 133 bátor képviselője választ meg, hanem 6-800 ezer civil, magyar állampolgár”

– ez a célja Magyar György szerint annak a kezdeményezésnek, amely egy újabb előválasztásra hasonlító szimpátiaszavazáson javasol államfő-jelöltet választani. 

A hvg.hu-nak azt mondta, a kizárólag online zajló szavazás “ajánlási-nevezési” szakasza decemberben indulna, a “döntőt” februárban tartanák, február 24-én pedig eredményt is hirdetnének.

Bárki jelölhet bárkit az elődöntőbe

Ezúttal nem a pártok jelöltjei versengenek majd, hanem – Magyar megfogalmazása szerint egy “társadalmasított folyamatban” – az állampolgárok, társadalmi szervezetek, civilek jelöltjei.

A decemberre tervezett “ajánlási-nevezési” szakaszban bárki bárkit jelölhet. “Ismert vagy kevésbé ismert személyt, politikust, civilt, olimpikont, szomszédot vagy szimpatikus bárkit” – mondta Magyar.

A “Mondd, te kit választanál?” mottóval szervezett alternatív államfőválasztás további újdonsága, hogy a február végén győztesként kihirdetett köztársasági elnökjelölt nem méretheti meg magát valódi választási helyzetben.

Elindíthatja az ellenzék közös jelöltként

Az ellenzéki alternatív államfő kiválasztásával és felmutatásával sok százezer ember üzenhet a kormánypártoknak és a hozzájuk lojális “pártkatonának”, hogy

ha a Fidesz-báb államfő hibázik, és megbukik, vagy egy ellenzéki választási győzelem után változna a jogi környezet, “akkor itt egy alternatív államfő, aki széleskörű társadalmi támogatottság mellett készen áll arra, hogy a helyébe lépjen”.

Őt egyébként az ellenzék “megfuttathatja” – igaz, az esélytelenek nyugalmával – a parlamenti köztársasági elnök-választáson is, hiszen a szabályok szerint 40 képviselő együtt ajánlhat jelöltet, akiről szavazni kell.

Már több név is forog mindkét oldalon

Mivel bárki ajánlhat bárkit alternatív államfőnek, az esetleges indulók skálája igen széles lehet, de néhány név már most forog ellenzéki, civil körökben.

A hvg értesülései szerint

  • jelölést kaphat Dobrev Klára a DK EP-képviselője, az Európai Parlament alelnöke,
  • Pálinkás József volt MTA-elnök,
  • és a közelmúltig szintén az MTA-t vezető Lovász László matematikus éppúgy, mint a 2017-es közös ellenzéki államfőjelölt Majtényi László vagy Horváth Aladár roma jogvédő.
loading...