Dobrev Klára szerint szégyen az, hogy Románia nálunk hamarabb vezetheti be az eurót

„Márki-Zay Péternek egy markáns, jobboldali, konzervatív programja van, miközben Magyarországnak egy baloldali politikára van szüksége” – mondta Dobrev Klára az ATV Egyenes beszéd című műsorában az előválasztás utolsó előtti napján.

Dobrev szerint a miniszterelnök személye irányadó abból a szempontból, milyen politikát folytasson egy hatpárti kormány.

„Értem Márki-Zay álmát, hogy a kiábrándult fideszesek rá szavaznak majd”, de „rengeteg ember vár az igazságra ebben az országban”, az ellenzéknek pedig a nagy többséget kell megszólítania, akiknek „elegük van a 12 év gazdagokat támogató politikájából”

– fogalmazott a DK miniszterelnök-jelöltje.

Igazságosabbá tennék a személyi jövedelemadó rendszerét azzal, hogy a legalacsonyabb keresetűek adókulcsát csökkentenék a mostani 15 százalékról, a kulcsok pontos mértékét viszont majd a közös kormányprogram összeállításakor alakítják ki. Emellett sávossá tennék a rezsitámogatást is, szerinte ugyanis a rezsicsökkentésből épp a legszegényebbek részesülnek a legkevésbé.

Dobrev Klára megismételte korábban is ismert álláspontját, miszerint

„aki soha nem élt itt, az ne szóljon bele abba, milyen legyen a magyar egészségügy vagy az oktatás”. Azt viszont hozzátette, hogy „okos kompromisszumot kell kötni” a határon túli magyarok szavazati jogáról, például beleszólást kell engedni abba, hogyan támogassa szervezeteiket az anyaország.

„Meg kell teremteni annak a feltételeit, hogy beléphessünk az euró előszobájába – hogy milyen árfolyamon, ezt most nem tudom megmondani” – mondta Dobrev. „Azért azt nézzük meg, hogy azok az EU-tagállamok, akikkel együtt léptünk be az unióba, azok mind közelebb vannak az euróhoz.

Az pedig hogy Románia, Bulgária vagy Horvátország előbb vezetheti be az eurót, „szégyen”

– jelentette ki végül Dobrev Klára.

loading...