Az Orbán-kormány mindenről tudni szeretne: idén átlagosan napi 5 esetben engedélyeztek titkos információgyűjtést

DK: Varga Judit megbukott, Orbán menekíti az országból
Kép forrása: Orbán Viktor/Facebook

Minden korábbinál több, átlagosan csaknem napi 5 esetben engedélyeztek idén nyár közepéig nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtést az Igazságügyi Minisztériumban. Ez július 19-ig összesen 928 jóváhagyott titkosszolgálati kérelmet jelent – derült ki a hvg.hu közérdekű adatigénylésére a tárcától kapott válaszból.

A lap még az Orbán-kormány lehallgatási botrányának kirobbanása utáni napon kérték ki az addigi adatot,

mivel az ügyben nyilvánosságra került hírek szerint a korábbi években ilyen, miniszteri engedélyhez kötött titkos információgyűjtés során figyelhették meg az Orbán-kormány több kritikusát, civileket és újságírókat is.

A július 19-ig jóváhagyott engedélyek csaknem ezres száma azt jelzi, hogy idén igencsak megszaporodtak a nemzetbiztonsági célú megfigyelések. A nyár közepéig kis híján annyi ilyet hagytak jóvá az Igazságügyi Minisztériumban, mint 2015-ben egész évben.

Az utóbbi évek statisztikái alapján a tendencia egyértelmű: évről-évre több, miniszteri jóváhagyáshoz kötött, nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtést végeznek a titkosszolgálatok. Vagyis

egyre gyakrabban fordul elő, hogy valakit a tudta nélkül megfigyelnek, lehallgatnak, a leveleit elolvassák, és rögzítik, mi történik az otthonában.

A megfigyelésre kiadott engedélyek száma 2015-ben lőtt ki igazán: a 2015-ös 1038 után 2016-ban 1151, 2017-ben 1256, 2018-ban 1282, 2019-ben pedig már 1340 engedélyt adtak ki,

Az engedélyezés gyakorlata az utóbbi években nem változott, pedig 2016-ban a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága ennek törvényi szabályozásáról kimondta, hogy sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Azért, mert a végrehajtó hatalmat képviselő miniszter nem tekinthető objektív, elfogulatlan külső engedélyezőnek, emiatt nem garantálható a visszaélésszerű megfigyelés sem.

Ami a miniszter személyét illeti, a jelenlegi tárcavezető, Varga Judit a botrány kirobbanása után azzal igyekezett távolítani magától az ügyet, hogy kijelentette: az engedélyeket nem is ő írja alá, hanem államtitkárára, Völner Pálra “szervezte ki” ezt a feladatot. Akárhogy is, a kérelmet előterjesztő titkosszolgálati tisztviselő mellett az engedélyt megadónak, az aláírónak is nagy a felelőssége.

loading...