Orbán azt hitte, hogy a Fertő tavat is lenyúlhatják, de Ausztria betehet a fideszes álmoknak

Kép forrása: MTI

Közös osztrák-magyar munkacsoportot szeretne felállítani az osztrák szövetségi kormány a Fertő tó melletti magyar óriásberuházás környezeti hatásvizsgálatához

– írja a Mérce.hu.

A határ magyar oldalán zajló állami beruházást kiemelt nemzetgazdasági jelentőségűvé nyilvánították, és idén tavasszal a helyiek tiltakozása ellenére már épültek a kikötők, bontották a cölöpházakat, közműveket fektettek, terepet rendeztek.

Több mint 50 hektárt alakítanak át a Fertő-Hansági Nemzeti Park világörökségi területén. Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros Kft. a Strabagot is megelőzve nyerte az első komolyabb közbeszerzést: 9,3 milliárdból építhet kikötőt 813 vitorlásnak és 500 csónaknak.

Korábban egy osztrák természetvédő szervezet, az Alliance for Nature az UNESCO-hoz fordult, hogy helyezze tiltólistára a Fertő tó magyar oldalán zajló beruházást, mert az tönkreteszi a természeti környezetet. Most pedig a zöldpárti osztrák környezetvédelmi miniszter, Leonore Gewessler a magyar kormányhoz fog fordulni, hogy a környezeti hatásvizsgálatokba vonják be az ausztriai hatóságokat is.

A Kronen Zeitung szerint Gewessler arra szeretné felhívni Palkovics László innovációs és technológiai miniszter figyelmét,  hogy a projektnek határokon átnyúló hatásai vannak, ezért Ausztria elvárta volna hogy bevonják egy környezeti hatásvizsgálati eljárásba.

loading...