Sinopharmosok, figyelem: elkészült a magyar teszt, ami megmutatja, kialakult-e sejtes immunitás az oltás után

Kép forrása: AP/MTI

Olyan tesztet fejlesztett egy szegedi laboratórium, amely képes kimutatni, hogy a koronavírus-fertőzés elleni oltás után kialakult-e a beoltottnál a T-sejtes immunitás a kórokozóval szemben 

– adta hírül a Bors az Avidin Kft. közleménye alapján.

A T-sejtes immunitás lényege, hogy a speciális fehérvérsejtek felismerik és elpusztítják a vérben lévő vírusokat. Ez a fajta védettség tovább tart, mint amit a vérben keringő ellenanyag ad. Az efféle immunitást magyar magánlaborban eddig nem tudták kimutatni.

A tesztet friss vérből végzik, fontos, hogy a minta minél előbb a laboratóriumba kerüljön, így egyelőre csak egy-egy budapesti és szegedi mintavételi pontot üzemeltetnek.

A hvg.hu arra hívta fel a figyelmet, hogy

a sejtes vizsgálat elsősorban annak lehet fontos, akit a Sinopharm típusú vakcinával oltottak: esetükben több olyan páciens is akadt ugyanis, akinél nem lehetett kimutatni ellenanyagot az oltás után.

Sarkadi Balázs akadémikus a jelenség után rögtön figyelmeztetett is arra, hogy sürgősen kutatni kellene a kínai vakcinával oltottak immunitását.

Az analízis több napig tart, mert többféle különleges reagens anyagot kell használni, ezért a vizsgálat körülbelül háromszor annyiba kerül, mint a most is elérhető, nagyjából 10 ezer forintos antigénteszt.

loading...