Orbán Viktor veje és ismerősei is kaptak a rászorulóknak szánt hitelből

Kép forrása: Orbán Viktor/Facebook

Tiborcz István ingatlancége és két hozzá kötődő vállalkozó cégei is nagyértékű kedvezményes hitelhez jutottak egy olyan programból, amelyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hirdetett meg a járvány miatt nehéz helyzetbe jutott cégeknek – írja a Direkt36 tényfeltáró portál.

A kedvezményezettek között feltűnik a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az ingatlanos cége, a BDPST Zrt., amely 3 milliárd forintos kedvezményes hitelt vett fel az MNB programjának segítségével. Ezzel váltotta ki egy budapesti ingatlanfejlesztéshez – a Szabadság téren található Adria-palota felújításához – korábban felvett, kedvezőtlenebb kamatozású hitelét.

Tiborcz cégének ez nemcsak azért érte meg, mert alacsonyabb lett a hitel kamata, hanem azért is, mert a fix kamattal kiküszöbölte a korábbi kamatkockázatot.

A Direkt36 kutatása szerint Tiborczhoz köthető más vállalkozók is részt vettek a jegybanki programban:

  • Így jutott 1,72 milliárdos kölcsönhöz annak a Sájer Gábornak a vállalkozása, aki korábban Tiborcz közvilágítási pályázatokon taroló cégét, az Elios Innovatív Zrt-t vezette.
  • Kedvezményes feltételekkel kapott közel egymilliárdos nagyságú hitelt egy pécsi szálloda felújítására Czéh-Tóth Márk, aki Tiborcz egyik közeli ismerősének, Hamar Endrének az üzlettársa.

A program a jegybank refinanszírozásával történik, ami azt jelenti, hogy a jegybank előbb bankoknak hitelez, amelyek ezután adják tovább a hitelt a vállalkozásoknak. Tiborcz és ülettársai a hiteleiket minden esetben állami tulajdonú bankoktól kapták, a BDPST Zrt. például a Budapest Banktól. A BDPST Zrt. annak ellenére folyamodott állami bankhoz kedvezményes hitelért, hogy Tiborcz korábban még arról beszélt, távol akar maradni az állami vagy önkormányzati ügyektől.

A jegybank a Direkt36-tal azt közölte, hogy az NHP Hajrá keretében eddig megkötött 45 500 ügyletből 155 esetben fordult, hogy a hitel mértéke meghaladta az egymilliárd forintot. Banktitokra hivatkozva nem árultak el, hogy kik voltak az érintettek.

Egy rejtélyes kormányzati szereplő köpött Orbánékról: súlyos dolgokat teregetett ki

loading...