Pert vesztett az EMMI: ki kell adniuk a kórházi ágyak kiürítéséről szóló utasítást

Kép forrása: MTI

Jogellenesen tagadta meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a kórházi ágy kiürítésekről szóló utasítás kiadását – áll a Magyar Helsinki Bizottság közleményében.

A Facebookon közzétett közlemény szerint a Magyar Helsinki Bizottság 2020 tavaszán, a koronavírus járvány első hullámának idején adott be közérdekű adatigénylést a minisztériumhoz. Annak a dokumentumnak a másolatát kérte a szervezet, amelyben elrendelték, hogy

2020. április 19-ig 50 százalékos ágykapacitás, összesen 32 900 ágy, a következő ütemben pedig 60 százalékos ágykapacitás, összesen 39 500 ágy felszabadítására kell sort keríteni a magyar kórházakban. A kiürített kórházi ágyakat szükség esetén koronavírusos betegek ápolására kellett biztosítani.

Az Emmi megtagadta az adatszolgáltatást arra hivatkozva, hogy azok alapján „jövőbeli döntéseket” kell meghozniuk. Csütörtökön a bíróságon kiderült, hogy ezek a döntések azóta már megszülettek, viszont arra hivatkozva, hogy az adatok közzététele veszélyezteti a minisztérium működését, továbbra is indokoltnak látták a kérés megtagadását. A bíróság ezt az indoklást nem fogadta el, így az EMMI köteles kiadni a dokumentum tartalmát.

Véget érhet a 8 órai kijárási tilalom, de nem mindenkinek: Gulyás Gergely elmondta a feltételeket

loading...