Éjszaka aláírták a szerződést: nagy mennyiségű orosz vakcina jön Magyarországra

Szijjártó
Kép forrása: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Élő adásban jelentkezett be Szijjártó Péter Moszkvából, ahol egy tárgyalás után Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter társaságában jelentette be, hogy nagy mennyiségű orosz Sputnik V-vakcinát vesz Magyarország.

A szerződéseket már aláírták, a pontos számokról később, a nap folyamán lesz tájékoztatás. Három ütemben fogunk beszerezni az oltóanyagból.

Murasko arról beszélt, hogy a Sputnik nagyon jó eredményeket produkál, és jól halad ezzel az oltóanyaggal az oroszok tömeges beoltása. A miniszter arról is beszélt, hogy a decemberben Oroszországba érkező magyar szakemberek jól megismerték, hogyan gyártják a vakcinát.

Szijjártó Péter ezen felül azt emelte ki, hogy az oltás a védekezés legfontosabb komponense. Elmondta, hogy nemzeti hatáskörben eljárva vészhelyzeti használati engedélyt adtak az orosz vakcinának.

A külügymniniszter azzal indokolta az oltóanyagvásárlást, hogy naponta mintegy százan, vagy még annál is többen halnak bele a koronavírusba, és a korlátozó intézkedések napi mintegy tízmilliárd forintos kárt okoznak a gazdaságnak.

A megoldást szerinte az jelentené, ha minél előbb tudnának nagy számban hatásos és biztonságos vakcinát hozni az országba.

Az oltás felgyorsítása emberéleteket véd meg és lehetőséget ad arra, hogy az élet visszatérjen a normalitás mezejére, a korlátozásokat, pedig feloldják

– mondta.

Véget érhet a 8 órai kijárási tilalom, de nem mindenkinek: Gulyás Gergely elmondta a feltételeket

loading...