A kormányban azon törik a fejüket, hogy visszaengedjék-e az érettségizőket jelenléti oktatásba

Kép forrása: MTI

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában főleg a járványról, a vakcináról és a várható lazításokról beszélt. Nem tudjuk addig a korlátozásokat feloldani, amíg nincs tömeges oltás – emlékeztetett a kormányfő. Beszélt a vakcinaigazolványról is.

Nem tudjuk addig a korlátozásokat feloldani, amíg nincs tömeges oltás

– mondta Orbán, majd ismertette a péntek reggeli járványszámokat: 1311 új fertőzöttet diagnosztizáltak, 98 ember hunyt el, 3959-en vannak kórházban és 274 ember van lélegeztetőgépen.

Az oltási tervről is beszélt a miniszterelnök először jönnek az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakói. Utána jöhetnek

  • a 60 év feletti krónikus betegek, ők 1,5 millióan vannak
  • a rendvédelmi dolgozók és védekezés egyéb szereplői, ide tartoznak az operatív törzs tagjai, és a kormánytagok
  • majd azok az idősek, akik nem szenvednek krónikus betegségben

Ha senki nincs közvetlen életveszélyben a vírus miatt, akkor lesz új időszámítás, jelentette ki.

Az érettségikről a jövő heti kormányülésen hoznak döntést. A kormány azon gondolkozik, hogy őket visszaengedjék-e órai felkészülésre. Addig mindenkit arra kért, hogy tartsák be a korlátozásokat.

A kormány elrendelte egy vakcinagyár felépítését Debrecenben, így még egyszer nem lehet ilyen kiszolgáltatottság Magyarország életében – magyarázta a korábbi döntéseket a kormányfő. Ő abban nézi ennek teljesítményét, hányan dolgoznak és sikeresek-e a vállalkozások, majd felsorolta az eddigi gazdasági intézkedéseket. A megszorítások és az adóemelések nem váltak be – utalt a Bajnai-kormányra a miniszterelnök, szerinte a Fidesz ezért döntött béremelésről és adócsökkentésről, a 13. havi nyugdíjról és a 25 év alattiak SZJA-mentességéről.

„Ha a munkahelyeket sikerült megvédeni, akkor túljuthatunk ezen a nehéz időszakon”

– mondta.

Az interjú végén beszélt az egyre többet emlegetett vakcinaigazolványról is, amiről szerinte akkor lesz érdemi vita, ha már legalább 1 millió embert beoltottak. Most még kicsi ez a szám – szögezte le a miniszterelnök.

Véget érhet a 8 órai kijárási tilalom, de nem mindenkinek: Gulyás Gergely elmondta a feltételeket

loading...