A Fidesz újra megmagyarázza, miért szükséges a féktelen hatalom

Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Egy kormánypárti vezető azzal magyarázta a Népszavának a féktelen hatalom szükségességét, hogy ha mondjuk június 30-án formálisan lejárna a veszélyhelyzet, hiába hosszabbítanánk meg, a tömegek azt gondolnák, vége minden gondnak, járványnak, mostantól nem kell betartani a szükséges óvintézkedéseket, tehát pszichológiai oka van annak, hogy nem kerül határidő a törvénybe.

Az ellenzék azzal a feltétellel támogatná a veszélyhelyzetről szóló törvényt, ha annak lenne egy 90 napos határideje. A kormány eddig ezt azzal hárította el, hogy nem lehet tudni, éppen 90 nap múlva még össze lehet-e egyáltalán hívni az Országgyűlést.

Ellenzéki módosító indítványok szerint viszont ebben az esetben akár a Házbizottság, akár maga a kormány automatikusan meghosszabbíthatná a veszélyhelyzetet és az ezzel járó különleges felhatalmazást. Erre hangzott el most érvként most, hogy „pszichológiai oka van” a határidő nélküliségnek.

A lapnak azt mondta a kormánypárti politikus, hogy egy járvány elleni védekezés 40 százalékban pszichológia, tömeglélektan, harminc százalékban logisztika és csak harminc százalékban konkrét járványügyi intézkedés. Ezért fontos, hogy a társadalomban fenntartsuk az óvatosságot, a szabálykövetést. Egy megnevezett határidővel ez sérülne.

loading...