Hiába a tiltakozás, a kormánypárti többség megszavazta a koronavírus-törvényt

Kép forrása: Szigetváry Zsolt/MTI

Az Országgyűlés kormánypárti kétharmados többsége megszavazta a veszélyhelyzetről szóló törvényt. A javaslatot hétfő délután

137 igen, 53 nem, tartózkodás nélkül elfogadta

– írja a hvg.hu.

A Fidesz-KDNP frakciók a szavazás során annak ellenére sem fogadtak be egyetlen ellenzéki módosítót sem, hogy az ellenzék a szavazás előtt jelezte: készek támogatni a törvényjavaslatot, ha abba bekerül egy 90 napos időkorlát.

A felhatalmazási törvényként is emlegetett jogszabályt eddig azért nem sikerült elfogadnia az Országgyűlésnek, mert a házszabálytól való eltérést nem szavazta meg az ellenzék.

A jogszabály értelmében az Országgyűlés határidő nélkül meghosszabbíthatja azoknak a rendkívüli intézkedéseknek a hatályát, amelyeket a koronavírus-járvány kezelésére vezettek be, és lehetőséget ad arra, hogy Orbánék további, a törvényektől eltérő rendeleteket alkossanak a veszélyhelyzet ideje alatt.

Gulyás Gergely miniszter Bayer Zsolt műsorában, Varga Judit igazságügyi miniszter pedig a Facebook-oldalán korábban úgy számoltak, ha a Ház által elfogadott törvényt Kövér László házelnök és Áder János köztársasági elnök is soron kívül aláírja, az már éjféltől hatályos lehet.

loading...