Kijött a legújabb eredmény: a DK-nak sikerült kampányban beérnie a Fideszt

A ZRI Závecz Research Intézet legfrissebb felmérése szerint a Fidesz és a DK tábora a legaktívabb. Mindkét pártban a szimpatizánsok 70%-a mondta azt, hogy biztosan elmegy szavazni május 26-án.

Az elszántság függ a kortól és a lakóhelytől is: míg a 30 év alattiaknak csak 35 százaléka készül voksolni, a 60 felett járók majdnem 60 százaléka és Budapest aktívabbnak látszik, mint a vidék. Ez a Demokratikus Koalíciónak kedvező lehet, hiszen a Fidesz a kistelepüléseken erősebb, ahol a választani akarók száma is jóval alacsonyabb a nagyobb városokban és Budapesten élőknél.

A DK kampánya egyedülálló ezen a választáson. Az újszerű kampánytechnikák, az országjárás, Dobrev Klára személye és a hozzá kapcsolható egyértelmű és erős kampányüzenetek, mint az Európai Egyesült Államok eszménye, az európai minimálbér vagy éppen az európai ügyészség létrehozásának szorgalmazása, sokat hozott a pártnak. Dobrev Klára online kampányába annyi aktivista jelentkezett, amennyit más pártok összességében nem tudtak mozgósítani.

Úgy tűnik, hogy nemcsak népszerűségben van történelmi csúcson a Demokratikus Koalíció, hanem a saját szimpatizánsai aktiválásában élen jár, sikerült beérnie a Fideszt.

Az ellenzéki pártok közül a Jobbik, az MSZP-Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció (DK) kampánya, a Závecz Research mérése alapján 2-2 mandátumot hozhat, de nagyon erős hajrával valamelyik elcsíphet egy harmadikat is. Az aktivitás figyelembevételével erre a DK-nak van a legnagyobb esélye, főleg, hogy közvetlenül a választások előtt is növelni tudta szavazótáborát: 6 százalékról 7-re erősödött, mindössze egy hónap alatt.

A Demokratikus Koalíció, ahogy azt mondani szokták „megnyomja a végét”, folytatódik az országjárás, ahol az EP-jelöltek találkoznak a lakossággal, Gyurcsány Ferenc pedig a nagysikerű messenger-találkozója után, ahol több száz fiatallal beszélgetett, elindítja holnaptól a mémháborút, ahol az interneten megadott témákban várja az Orbán-rezsim visszásságait leleplező, humoros vagy éppen elgondolkodtató képeket.

loading...