Közzétették a várva várt felmérést: az ellenzéki szavazók többsége Európai Egyesült Államokat akar

Mindössze egyetlen párt merte felvállalni, azonban az ellenzékiek többsége támogatja azt az elképzelést, miszerint a tagállamok szorosabb együttműködését egy egészen más dimenzióban, az Európai Egyesült Államok keretei között érdemes elképzelnünk – derül ki a 24.hu megrendelésére a Závecz Research által áprilisban készített reprezentatív felmérés alapján.

A kutatóintézet szerint a magyarok 51 százaléka támogatja az Európai Unió tagállamainak szorosabb integrációját, vagyis a közös döntéshozatal kiterjesztését újabb területekre. Közülük kiugróan magas azoknak a száma, akik magukat ellenzéki szavazónak vallják. Esetükben 69% a támogatók aránya.

Nagy sikere lett az Európai Egyesült Államok elképzelésének

Az EP-kampányban a Demokratikus Koalíció tűzte zászlajára az Európai Egyesült Államok létrejöttének kívánalmát. Ez elsőre merész ötletnek tűnhetett, hiszen Orbán Viktor Európa-ellenes propagandája minden magyar háztartásba beférkőzött, azonban kiderült, hogy a választókat nem tudta megvezetni a Fidesz:

az ellenzéki szavazók nagy többsége az Európai Egyesült Államok pártján áll.

Miről szól az elképzelés?

Az Európai Egyesült Államoknak lehetne például közvetlenül választott elnöke, az Európai Bizottság helyett valódi kormánya, az Európai Tanács helyett szenátusa, és egy a mostaninál erősebb hatáskörökkel rendelkező parlamentje. Az európai integráció pedig kiterjedne olyan területekre is, amelyeken az EU-nak jelenleg nincsenek vagy csak minimálisak a hatáskörei, mint például a közös védelem, a szociálpolitika és az adópolitika.

Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője bátran kampányolt az Európai Egyesült Államokkal és vele együtt a Fidesz-rezsim visszaéléseit elszámoltató Európai Ügyészség felállításával, vagy éppen az európai minimálbér ötletével.

Úgy tűnik, hogy a Demokratikus Koalíció következetes kiállása az értékei mellett meghálálta magát, ugyanis az elképzeléseik nemcsak a saját szavazóik táborában örvendenek kimagasló népszerűségnek.

loading...