Ez a ciki: nagyon kínos helyzetbe hozták Orbánt a ma reggeli Kossuth rádiós interjúja után

Kép forrása: MTI

Megszokhattuk már, hogy péntekenként Orbán Viktor beül a Kossuth Rádió mikrofonja mögé, hogy onnan szónokoljon a magyaroknak egy „interjú” keretében. Ma is így történt. A kormányfő szót ejtett a polgári engedetlenségről, amit a civilek harangoztak be a civil törvény elfogadása miatt. Orbán szerint ilyesmi tulajdonképpen nem is igazán létezik.

Egészen pontosan úgy fogalmazott:

„Magyarországon az az alkotmányos rend, hogy a magyar nép választott képviselői, az erre előírt szabályok szerint törvényt alkotnak, akkor azt mindenkinek be kell tartani. A magyar jogrendszerben polgári engedetlenség nincsen.”

A HVG azonban előszedte egy régebbi gondolatát a miniszterelnöknek, ahol egészen másként vélekedett.

„Vagy nyugalom lesz, vagy békétlenség. Vagy biztonságos kiutat találunk, vagy még súlyosabb válság lesz és zűrzavar.

Egyértelművé kell tennünk, hogy az előttünk álló válságért, a fenyegető békétlenségért a demokratikus kötelékeit ledobó, az emberek véleményére fittyet hányó kormányzatot terheli a felelősség.
Ma már nem jobb- és baloldal vitázik egymással, hanem a kormány vitázik az összes magyar emberrel.

A hazug, illegitim és önfejű kormányzati politikára az emberek nyílt és rejtett ellenállással válaszolnak. Az ellenállás rejtett útjait alaposan kiismerte Magyarország a Kádár-rendszer éveiben. Adóelkerülés, szürke- és feketegazdaság, korrupció, csendes munkalassítás.

A nyílt ellenállás formáit is ismerjük az elmúlt tizenhat évből és a nyugati demokráciák példáiból: sztrájkok, tüntetések, útlezárások, engedetlenségi mozgalmak”.

A mostani Orbán Viktor szerint azonban nincs olyan, hogy polgári engedetlenség. Értjük!

 

loading...