Szánalmas: elbukott Novák Katalin cirkuszi parádéja

Szánalmas: elbukott Novák Katalin cirkuszi parádéja

Szánalmas: elbukott Novák Katalin cirkuszi parádéja. Novák Katalin még Magyarország köztársasági elnökeként látogatott el az amerikai Kansas állambeli Atchison városába.

Ez az apró, alig tízezer lakosú település otthont ad egy kis ultrakatolikus és ultrakonzervatív főiskolának, a Benedictine College-nek. Az eseményről George Lazar, az USA-ban élő magyar, Facebook-bejegyzésében írt, hangsúlyozva, hogy

Novák látogatása inkább egy cirkuszi mutatványra emlékeztetett, semmint egy valódi diplomáciai eseményre.

Novák Katalin szerint a Benedictine College diákjai élénken érdeklődtek Magyarország családbarát politikája iránt. Beszámolója szerint „megható egyetemi fogadtatásban volt részem a patinás, katolikus Benedictine College-ben. A hallgatók élénken érdeklődtek a családbarát Magyarország iránt. Felemelő érzés volt ezekkel a nagyszerű, tehetséges, nyitott fiatalokkal találkozni.” Azonban az eseményről készült helyi riportokból kiderült, hogy csupán körülbelül száz diák volt jelen, akiket látszólag összetereltek az eseményre.

A helyi televízió riportere meglepődött, hogy a magyar delegáció egyik tagja sem volt hajlandó nyilatkozni. Ez a viselkedés arra utal, hogy talán előre tudták, hogy az amerikai sajtó nem fogja kritikátlanul fogadni a látogatást.

Madeline Joeger, az egyik megszólaló diák, szarkasztikusan megjegyezte, hogy azért jött el, hogy megnézze, „tényleg létezik-e” a családbarát magyar államelnök.

A látogatás körülményei számos kérdést vetnek fel. Hogyan került Novák Katalin Atchisonba? Ki hívta meg? A riportok szerint valószínűleg Novák maga „meghívatta” magát. Ez az eset is az orbáni propaganda trükközés egyik példája lehet, ahol a látszat fontosabb, mint a valós tartalom. Az esemény inkább egy jól szervezett „parasztvakító” propagandarendezvénynek tűnt, mintsem egy valódi diplomáciai látogatásnak.

Elbukott Novák Katalin cirkuszi parádéja

Ez az esemény ismét rámutat arra, hogy a politikai propaganda milyen mértékben képes befolyásolni a közvéleményt. Novák Katalin látogatása a Benedictine College-ben nem csak az amerikai sajtó, hanem a magyar közvélemény érdeklődését is felkeltette. A kérdés csak az, hogy hosszú távon mennyire lesz hatékony ez a fajta politikai stratégia.

Novák Katalin atchisoni látogatása számos kérdést vet fel a politikai propaganda és a valós diplomáciai tevékenységek közötti határvonalról. Bár a magyar elnök megható fogadtatásról számolt be, a helyi riportok és az esemény körülményei inkább egy jól szervezett, de átlátszó propagandarendezvényre utalnak. Ez az eset is rámutat arra, hogy mennyire fontos a kritikus gondolkodás és az információk alapos ellenőrzése a mai világban.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...