Kórházi fertőzések: félelmetes, tényfeltáró cikk a magyar kórházakról

Kásler Miklós és Rétvári Bence.
Kép forrása: MTI

A kórházi fertőzések jelenlétéről eddig is tudtunk, és sokat beszéltünk. Az Ellenszél is írt róla, hogy az egészségügyből azért kezdenek eltűnni a betegek, mert félnek egy kisebb műtéttel befeküdni a magyar kórházakba.

Az egészségügyben a valóság és a hivatalos adatok között óriási szakadékba tátong. A Direkt 36 cikkében írt információk feltárják a kórházi fertőzések kapcsán jegyzett hivatalos adatok aggasztóan hiányos és manipulált jellegét. Számos kórház úgy tűnik, nem hajlandó bejelenteni minden fertőzést, sőt gyakran igyekszik manipulálni az adatokat, hogy azok ne mutassák a valós problémákat.

Egy kivételes példa a cikkben említett Bálint esete, akinek fertőzése nem szerepel a hivatalosan bejelentett esetek között. Az érintett intézmény pedig nem hajlandó magyarázattal szolgálni. Az antibiotikum-terápia és az offenzív fertőzésadatok közötti számok pedig sokkolóan eltérnek, különösen a clostridiumos fertőzések esetében. Az adatokból kiderül, hogy minden évben jóval több gyógyszerfelírást tettek, mint amennyi fertőzést hivatalosan jelentettek be, ami komoly mértékű rejtett fertőzésekre utal.

A kórházi fertőzések a covid során bevezetett protokollok ellenére is nőttek

Kásler Miklós és Orbán Viktor
Kép forrása: MTI

Kásler nagyon optimista volt, korábban kijelentette, hogy a „protokollváltást” követően 30-50 százalékkal is csökkenhet a fertőzések száma. Pozitív eredményekre már egy-két héten belül számít, jelentette ki a miniszter.

Az NNGYK 2019-es és 2020-as statisztikái alapján – amelyeket két évig egyszerűen eltitkoltak. Csak pereskedés hatására voltak hajlandóak közzétenni – azonban látványos változást nem hoztak ezek az intézkedések. Legalábbis a következő évben még nem látszott a hatásuk. A 2020 elején berobbant koronavírus-járvány – amelynek hatására számos új korlátozást és tisztasági intézkedést bevezettek a magyar kórházakban – során sem szorultak vissza a fertőzések. Sőt, a számok épp az ellenkezőjét mutatták.

Míg Németországban és Ausztriában a bevezetett intézkedések csökkentették több kórházi fertőzés, köztük a clostridium difficile terjedését, addig a magyar kórházakban más történt. Nemcsak a koronavírus terjedt minden kézfertőtlenítés, izoláció, szkafander, orvosi maszk és gumikesztyű ellenére. A már jól ismert kórokozók is korábban sosem látott rekord fertőzési és halálozási számokat produkáltak.

Néhány hete egy konferencián az Országos Kórházi Főigazgatóság egyik vezetője is utalt erre. Remetehegyi Ildikó szakreferens szokatlanul nyíltan beszélt arról: ők is tudják, hogy a kórházak sok fertőzést elmulasztanak bejelenteni, és az NNGYK munkáját is kritizálta. „A [kórházi fertőzésekről szóló] éves [NNGYK] jelentés adatai nem validak, így az arra alapozott elemzések hibásak, az ezekre épülő stratégiák tehát működésképtelenek” – jelentette ki az Okfő szakreferense a Medicalonline tudósítása szerint.

„A kórházak 14 százaléka egyáltalán nem jelent be kórházi fertőzést” – mondta.

A magyar betegek az őket megillető joggal várnak el tisztességes és őszinte információkat. Ezeknek az elrejtése helyett az egészségügyi rendszert ki kell javítani, és konkrét intézkedéseket kell tenni a kórházi fertőzések megelőzése érdekében. A Fidesz részéről erre nincs törekvés, sőt. Mindent elkövet a rendszer azért, hogy a Direkt 36 cikkében említett borzalmakról ne is essen szó.

Ha ez a cikk nem születik meg, talán sosem tudjuk meg, mi folyik a kórházakban.

loading...