Beköszönt az ősz, ekkortól kell fűteni

Beköszönt az ősz, ekkortól kell fűteni

Beköszönt az ősz, ekkortól kell fűteni. Meg vannak számlálva az októberi nyár napjai, vasárnapra markáns hidegfront hoz erős lehűlést.

Szombat estig még folytatódik az átlagosnál több fokkal melegebb időjárás, a csúcshőmérséklet délutánonként többfelé a 25 fokot is meghaladhatja.

Vasárnapra virradóan északnyugat felől azonban erős hidegfront érkezik, mögötte az eddiginél jóval hidegebb, sarkvidéki erdetű légtömegek árasztják el térségünket, írja az Időkép.

A front átvonulását sokfelé kísérheti eső, zápor, valamint északnyugatira fordul és nagy területen megerősödik a szél. A szombatihoz képest jelentősen visszaesik a hőmérséklet, délután is csak 10-19 fok várható. Délkeleten mérhetjük a magasabb, a Dunántúlon az alacsonyabb értékeket.

A front hétfőre elvonul, mögötte kisüt a nap, ennek ellenére mindössze 11 és 16 fok között alakul majd a csúcshőmérséklet. Hajnalban a derült, szélcsendes északi völgyekben ismét megjelenhetnek a fagyok.

Úgy tűnik, ezúttal véglegesen beköszönt az ősz, a nyári meleg már nem tér vissza. A fűtésre így most már mindenhol szükség lesz.

OMSZ-előrejelzés

Ezen a héten az ország nagy részén még 20 fok feletti maximumokra számíthatunk. Az északkeleti megyékben lehet ez kicsit másképp, ahol nem éri el mindenütt a 20 fokot a csúcsérték a következő 1-2 napon. Vasárnap-hétfőn érkezik a markáns változás, amelynek hatására a jövő hétre jelentősen visszaesik a hőmérséklet, és a jelenlegi kilátások alapján nagy valószínűséggel tartósabb hűvös periódus elé nézhetünk, ahogy a friss anomália térkép is mutatja. A csapadék térbeli és időbeli eloszlásában egyelőre nagy a bizonytalanság, a mostani modellszámítások szerint délnyugaton jobbak az esélyek kiadós csapadékra.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...