Sorra vezetnek be az országok határellenőrzést Európában

Sorra vezetnek be az országok határellenőrzést Európában

Sorra vezetnek be az országok határellenőrzést Európában.

Ausztria csatlakozik Csehországhoz és Lengyelországhoz, és szerda éjféltől ellenőrzéseket vezetnek be a Szlovákiával közös határszakaszon.

Kedden délután Ausztria is csatlakozott Lengyelország és Csehország példájához. Bécs is ellenőrzéseket vezet be a Szlovákiával közös határszakaszon, írja a Portfolio.

A másik két országhoz hasonlóan az osztrák hatóságok is tíz napra vezetik be a korlátozásokat. A döntések mindössze három nappal követték a szlovák választásokat, amelyeket nagy meglepetésre simán nyert az euroszkeptikus és bevándorlásellenes üzenetekkel kampányoló populista Robert Fico.

Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter azt mondta, hogy Varsó szlovák kormányalakítás fejleményeitől tette függővé a további döntéseket. A belügyminiszter azt mondta, hogy a szigorításra azért volt szükség, mert Szlovákiában „közel 1000 százalékkal” növekedett a feltartóztatott bevándorlók száma.

Az országba az úgynevezett „balkáni útvonalon” keresztül érkeznek a bevándorlók, amely Szerbián és Magyarországon keresztül vezet az Európai Unió nyugati államai felé.

Ódor Lajos, Szlovákia miniszterelnöke úgy fogalmazott, hogy a láncreakciót a lengyelek indították el, ott jelenleg ez a politikai kampány részeként is értelmezhető. Varsó lépéséhez később a csehek is csatlakoztak, majd most Ausztria is. Hozzátette, hogy Szlovákia megfelelően fog reagálni a kialakult helyzetre.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...